– Sammen har vi forandret liv og sørget for at mange i vår kommune får hjelp når de trenger det som mest, sa Elisabeth Iversen, enhetsleder for Psykisk helse og rus i Kristiansund kommune, under feiringen av tiårsjubileet.

Og Kristiansund gjør det spesielt godt – kommunen utmerker seg med at hele 72, 8 prosent av de som har benyttet seg av tilbudet, blir bra.

– Det er de høyeste tallene blant pilotkommunene, skriver kommunen.

Flere klarer seg selv

Dette har ført til at flere kommer seg ut av trygdeytelser og over i jobb. Økningen blant dem som kommer over i arbeid helt uten trygd ved slutten, har en økning på 5,6 prosent, ifølge Kristiansund kommune.

Enhetsleder Iversen forteller at tallene viser hvor viktig et slikt tilbud er.

– Rask Psykisk Helsehjelp har vært en transformasjonskraft i vår kommune, sier hun i pressemeldingen.

– Gjennom å tilby rask og tilgjengelig hjelp for mennesker som sliter med angst, depresjon, søvnvansker og stressrelaterte plager, har vi sett hvordan denne tjenesten har endret livene til mange mennesker.

Hun forteller videre at hun er stolt av jobben de har gjort.

– Vår visjon har alltid vært å tilby hjelp når den trengs mest, uten lange ventetider, og uten unødvendig byråkrati. Rask psykisk helsehjelp har virkelig levert på denne visjonen, fortsetter Iversen.

Ble startet som et prosjekt

Ordningen ble varig i Kristiansund kommune fra 2017, etter at det opprinnelig var ble startet som et treårig pilotprosjekt under Helsedirektoratets tilsyn.

Kristiansund kommune selv omtaler ordningen som banebrytende og vellykket

– Dette initiativet har endret livet for tusenvis av mennesker og har vist seg å være en vellykket modell for psykisk helsehjelp, skriver de i en pressemelding.

Rask Psykisk Helsehjelp hjelper mennesker med angst, depresjon, søvnvansker og stressrelaterte plager, skriver de.

Ordningen er i hovedsak rettet mot voksne, og den tilbyr hjelp uten behov for henvisning fra en lege.

– Her gis kognitiv terapi, kurs, veiledet selvhjelp og samtaler for å adressere milde til moderate depresjonsplager, angst, søvnvansker og stressrelaterte lidelser/utbrenthet, informerer kommunen.

– Målet er å tilby forebygging og tidlig intervensjon før symptomene blir mer alvorlige.

Samarbeid

Et viktig suksesskriterium for Rask Psykisk Helsehjelp er samhandlingen med andre enheter som for eksempel NAV og fastleger, med tanke på å kunne gi riktig terapeutisk behandling, heter det videre i pressemeldingen.

– Det har vært utrolig å se hvor effektivt Rask Psykisk Helsehjelp har samarbeidet med våre samarbeidspartnere, inkludert fastleger, familievernkontor, Frisklivssentral, NAV, og mange flere, sier Iversen.

– La oss fortsette å arbeide sammen for å sikre at RPH fortsetter å være en kilde til håp og bedring i årene som kommer, avslutter Iversen i pressemeldingen.