Hopp til meny
Forsker Jerson Laks
PÅ NORGESBESØK: Psykiatriprofessor Jerson Laks fra Brasil besøkte nylig Oslo under Demensdagene. Der holdt han foredrag om virkningen av fysisk trening for eldre mennesker med både demens og depresjon. FOTO: Bente Wallander.

Norsk-brasiliansk depresjonssamarbeid

-Foreløpige resultater fra våre studier tyder på at fysisk trening reduserer depresjonssymptomene hos eldre med demens og depresjon, sier brasiliansk forsker. Nå skal metoden testes ut i Norge.
Knut Engedal
LÆRER AV BRASIL: Knut Engedal, professor i alderspsykiatri.

Under Demensdagene i Oslo 29. og 30.november holdt psykiatriprofessor Jerson Laks fra Brasil foredrag om virkningen av fysisk trening for eldre mennesker med både demens og depresjon.

Fysisk trening

-Vi har en pågående studie, der vi i første omgang har testet ut et treningsopplegg på 20 personer med demens og depresjon, forteller Laks.

I 16 uker har de 20 eldre trent to ganger i uka på tredemølle, med en intensitet på 60 prosent av deres maksimale kapasitet.

-Klar bedring

-Sammenlignet med en kontrollgruppe på 20 personer som ikke har gjennomgått opplegget, viser de en klar bedring i form av reduserte symptomer på depresjon, forteller den brasilianske forskeren.

Han har tidligere gjennomført større studier blant eldre med depresjon, men ikke med demens i tillegg. Også disse studiene viste at den fysiske treningen slo positivt ut med reduserte symptomer på depresjon.

Besøkte Brasil

Professor i alderspsykiatri ved Nasjonalt kompetansesenter for aldring og helse, Knut Engedal, har vært i Rio de Janeiro og studert opplegget til Jerson Laks og kollegene hans.

-Min vurdering er at dette er en mulig tilleggsbehandling av alvorlig depresjon hos eldre. Hos eldre med lett depresjon kan det være alenebehandling, mener Engedal.

Starter i Norge

Nå skal samme opplegg prøves ut ved sykehjem i Norge, forteller han.

-Vi har fått to millioner kroner fra Extrastiftelsen til en stipendiat som skal gjøre forsøk på sykehjem i Norge. Vi skal ha en gruppe på 60 personer som skal drive fysisk aktivitet to ganger i uka, og en kontrollgruppe på like mange personer som ikke skal gjøre dette, sier Engedal.

-Motivasjon og støtte

Deltakerne vil være mennesker som er rundt 85 år.

-Jeg vil understreke at dette ikke er snakk om å slentre rundt i skogen, men virkelig trening. Også eldre med demens og depresjon klarer dette med motivasjon og støtte, understreker Engedal.

-Enkelt og effektfullt

Virkemidlene er enkle, men effektfulle, legger Jerson Laks til:

- Man bruker bare en tredemølle, og en hjelper som kontrollerer at personen ikke faller av tredemøllen, sier Laks.

Hopp til meny