Hopp til meny
Barn og voksen
SAMSPILL: Foreldre kan bygge selvfølelse hos sine barn gjennom å vise kjærlighet. I voksen alder er arbeidsplassen et viktig sted hvor selvfølelsen kan styrkes, mener kommunepsykolog og blogger Birgit Valla. Illustrasjonsfoto: www.colourbox.no.

Å bygge selvfølelse

-Mange har vokst opp med foreldre som på en eller annen måte ikke har greid å bygge en god selvfølelse hos dem. Da er det godt å vite at vi gjennom hele livet har muligheten til å utvikle oss i samspill med andre, skriver psykolog og blogger Birgit Valla.
Birgit Valla
Kommunepsykolog og blogger Birgit Valla.

BIRGIT VALLA

  • Birgit Valla er kommunepsykolog i Stange kommune i Hedmark.
  • Hun har også fem års erfaring fra spesialisthelsetjenesten.
  • I en fast blogg på Psykologforeningens nettside deler hun sine personlige tanker om hverdagen som kommunepsykolog.
  • Med tillatelse fra Psykologforeningen gjengir napha.no deler av blogginnleggene.

I et nytt innlegg på Psykologforeningens nettside, kalt ”Og så liker jeg meg sjøl!”, beskriver kommunepsykolog og blogger Birgit Valla et møte med en dame som trengte at noen hadde tro på drømmene hennes:

-Lyste opp

En gang spurte jeg en dame om hva hun ønsket for seg selv i livet. Hun så på meg med et forsiktig blikk og fortalte om hva hun hadde drømt om siden hun var barn, men som aldri hadde blitt noe av. Blikket hennes fortalte meg om en redsel for at jeg skulle latterliggjøre henne for å ha denne drømmen, eller realitetsorientere henne om hva hun kunne forvente i sin livssituasjon. Da jeg forfulgte ideen hennes, lyste hun opp og viste en side av seg selv som jeg ikke hadde sett før. Litt senere da jeg spurte henne hva det var som hadde hjulpet av det vi hadde gjort sammen sa hun ”det var det at du hadde tro på meg”.

God start

Valla trekker frem erfaringer med egne og andre barn, og understreker hvor viktig det er å bygge selvfølelse hos barn.

-Selvfølelse kan beskrives som det vi føler om oss selv. På godt og vondt. Barn med god selvfølelse kjenner seg verdifull uansett om de mestrer eller feiler, og kan be om hjelp om det er noe de ikke får til, skriver Valla.

Mulig hele livet

Men ikke alle er så heldige å ha hatt foreldre som bygger god selvfølelse hos barna sine. Da finnes andre muligheter senere i livet, påpeker Valla:

-Mange har vokst opp med foreldre som på en eller annen måte ikke har greid å bygge en god selvfølelse hos dem. Da er det godt å vite at vi gjennom hele livet har muligheten til å utvikle oss i samspill med andre, skriver hun, og konkretiserer:

-Arbeid og anerkjennelse

-Arbeidsplassen er et sted der det er viktig for mange å føle seg verdsatt, og få anerkjennelse for at det man gjør faktisk betyr noe. Ved å utrykke at man verdsetter sine kolleger vil man ikke bare oppnå et mer positivt arbeidsmiljø, men det kan også være med på å utvikle gode selvfølelser, uten at man nødvendigvis setter ord på dette, skriver Birgit Valla.

Hopp til meny