Hopp til meny
Piller som ligger på avis
LYKKEPILLER:-Man blir ikke lykkelig av å ta disse medisinene, men man kan komme ut av en depresjon som tar alle ens krefter og overskudd, skriver NAPHA-blogger Rigmor Galtung i blogginnlegget «Avisenes makt» FOTO: www.colourbox.no

Avisenes makt

På førstesiden i tabloidpressen var det nylig smurt utover hvordan lykkepillen kunne være livsfarlig. At altfor mange står på denne medisinen, og at man egentlig burde holde seg langt unna.
Rigmor Galtung
NAPHA-bloggger Rigmor Galtung.

RIGMOR GALTUNG

  • Galtung blogger jevnlig for napha.no.

«Farlige bivirkninger av lykkepillen». Overskriften skrek mot meg for noen uker siden.

Ingen tilhenger

Selv er jeg ingen tilhenger av å «stappe i seg en pille for alt», men jeg er også sterkt imot at journalister, dog kanskje i kontakt med legestanden, driver den slags skremselspropaganda i en av landets største aviser.

Skremmes

Jeg er like imot at man ikke har et nyansert bilde av verken nødvendig medisinsk behandling, eller det faktum at enkelte vil la være å ta medisiner de sårt trenger etter et slikt avisoppslag. Jeg er overbevist om at mange nå ikke vil ta den såkalte «lykkepillen».

Det er også noe jeg virkelig ikke liker: At man kaller det «lykkepiller». Man blir ikke lykkelig av å ta disse medisinene, men man kan komme ut av en depresjon som tar alle ens krefter og overskudd.

Overmedisinering

Det er en klar tendens til overmedisinering i enkelte deler av behandlingsapparatet. Vi mennesker har etter hvert blitt dårlige på å stå i vanskeligheter og livsutfordringer, det er det ingen tvil om.

Det er heller ingen tvil om at mange ikke trenger en pille for å komme seg videre i livet, eller takle livssmerte. Men denne slags oppslag hjelper ikke på fordommene mange har i forhold til psykiatrisk medisin.

Farlige bemerkninger

Det kan være direkte farlig at vi, som har en reell sykdom som krever medisinsk behandling, får bemerkninger som: «Herlighet, det er farlig å ta de pillene der altså, bare se hva de skrev i Dagbladet for litt siden».

Noen, spesielt yngre mennesker, som ikke har lært seg å leve med sykdommen, kan bli alvorlig syke av ikke å ta medisinene sine. Noen ganger kan det faktisk være direkte dødelig.

Kompliserte medisiner

Det jeg er redd for er at en tabloidavis, som mange mennesker leser, skal definere hva som er farlig og hvorfor, når det gjelder noe så komplisert som medisin.

Man kan ikke få noen inngående forståelse for dette temaet på et tosiders oppslag, skrevet av journalister som ofte ikke kan noe særlig om det de skriver om.

Solid kunnskap

At man diskuterer dette temaet og er kritiske er en selvfølge. Men det bør overlates til organisasjoner og spesialister, som kjenner temaet inngående, å gjøre det.

Det er en grunn til at psykiatere og farmakologer tar seksårig utdannelse, gjerne fulgt av flere år med spesialisering. Det er for å kunne hjelpe dem som trenger det.

Liker ikke skremselspropaganda

For å oppsummere: Skremselspropaganda er noe jeg ikke har sansen for, uansett hvilket tema som tas opp. Det å gjøre folk redde, eller nøre oppunder fordommer, fører sjelden noe godt med seg.

Journalister gjør ofte gode jobber også, men sensasjonsoppslag som det jeg så for litt siden, kan være mer til skade enn hjelp for veldig mange mennesker.

Hopp til meny