Hopp til meny
Taus mann
STILLER OPP: Kvinner prater mer om problemer enn menn. Men menn stiller opp til samtale hos terapeuten når de blir spurt om det, erfarer kommunepsykolog og blogger Birgit Valla. Illustrasjonsfoto: www.colourbox.com.

Menn som ikke vil prate

Kommunepsykolog og blogger Birgit Valla jobber for å forstå menn bedre, sånn at hun kan gi god samlivsterapi.
Birgit Valla

BIRGIT VALLA

  • Birgit Valla er kommunepsykolog i Stange kommune i Hedmark.
  • Hun har også fem års erfaring fra spesialisthelsetjenesten.
  • I en fast blogg på Psykologforeningens nettside deler hun sine personlige tanker om hverdagen som kommunepsykolog.
  • Med tillatelse fra Psykologforeningen gjengir napha.no deler av blogginnleggene.

-For at unger skal ha det godt, er det viktig at mamma og pappa har det godt. Derfor er jeg opptatt av at både menn og kvinner får hjelp for de problemene de måtte ha, og at parforhold fungerer, skriver Valla i blogginnlegget "Menn som ikke vil prate" på Psykologforeningens nettside.

-Stiller opp for konene

I jobben sin som kommunepsykolog møter hun flere kvinner enn menn. Mange kvinner - som ofte selv prater i meste laget etter Vallas mening - klager over menn som ikke vil prate. Likevel erfarer Valla at mennene stiller til samtale om hun ber om det:

-Og alle mennene stiller opp til samtaler for konene sine. De er veldig fine sånn. Jeg har faktisk ikke opplevd en eneste gang at noen har sagt nei. Tvert imot er de glade for å være med, fordi de håper at jeg kan hjelpe dem med å forstå konene, siden de selv ofte ikke gjør det, skriver Valla.

-HUN vil ikke prate

Når hun tror hun har knekt koden - nemlig at damer prater fordi det er godt å prate, mens menn prater minst mulig og med mål om en rask løsning - så kommer unntaket:

-Her om dagen sa en pappa som kom sammen med kona til meg. ”Endelig har jeg fått henne i terapi. Hun VIL IKKE PRATE. Jeg har alltid vært åpen og pratet om det meste, og da blir alt mye enklere. Men hun holder det inni seg, og det skaper problemer for både henne og hele familien. Jeg håper du kan få henne til å snakke mer.” Så når en stakkars terapeut tror hun har forstått noe om menn, så kommer det en som er helt annerledes..., avslutter Valla.

Hopp til meny