Hopp til meny
Bjørn Egil Wold

FIKK LØFT: Bjørn Egil Wold fra Stjørdal fikk et personlig løft gjennom korsangprosjektet «Syng deg friskere». FOTO: Bjørnar Leknes/hint.no.

Sang seg friskere

-Dette har rett og slett gitt meg mer selvtillit og pågangsmot. Helt fantastisk, sier Bjørn Egil Wold, som hver tirsdag i tre måneder har sunget i kor for å bedre sin psykiske helse.
Bjørn Egil Wold , Arve Almvik og Grete Daling

Bjørn Egil Wold (t.v.) sammen med prosjektleder Arve Almvik og musikalsk ansvarlig Grete Daling.

Han ville først takke nei da han fikk tilbud om å bli med på korsangprosjektet «Syng deg friskere» gjennom Høgskolen i Nord-Trøndelag (HiNT).

-Har vokst som person

-Jeg hadde egentlig ikke lyst, siden jeg hadde en skikkelig dårlig periode. Men etter å ha møtt Grete og Arve så presset jeg meg til å tenke «hvorfor ikke?», forteller han til HiNTs nettside.

Det har han ikke angret på.

-Jeg har vokst som person og funnet ut at om du bare puster rett og bruker kroppen litt, så får du til å slappe av mer, sier Wold.

Lite forsket på

Korsangprosjektet drives av Arve Almvik og Grete Daling. Almvik er førstelektor i psyksisk helsearbeid ved Høgskolen i Nord-Trøndelag, og faglig rådgiver i NAPHA. Daling er musikalsk ansvarlig, sangpedagog og høgskolelektor i musikk ved HiNT.

-Det vi er interessert i å finne ut er om korsang som aktivitet kan være en alternativ behandlingsmåte for folk med psykiske helseplager, ved siden av samtaleterapi, sier Daling.

-I Norden og i Norge er det forsket lite på dette med virkningene av tilrettelagte kortiltak for folk som har psykiske helseplager. Det er det som gjør dette så spennende, sier Almvik.

Måler psykososial bedring

Målgruppen er personer som har hjelp eller har fått hjelp fra den kommunale psykiske helsetjenesten i Levanger og Verdal de siste par årene, og som ikke synger i kor fra før. Fra april til juni har de møttes en gang i uka til sangøvelse.

Almvik og Daling har gjort fokusgruppeintervjuer med fire av dem.

-I tillegg måles psykososialt funksjonsnivå hos deltakerne før, underveis og etter korkurset, sier Almvik. 

Planlegger film

Resultatene vil bli publisert i et vitenskapelig tidsskrift, trolig neste år.

-Vi planlegger også å lage en dokumentar- og instruksjonsfilm, forteller han.

Nå er sangøvelsene som inngår i forskningsprosjektet over. Men det er ikke siste gang koret samles.

-Neste utfordring blir å opptre på en nasjonal konferanse for frisklivssentraler i november, forteller Arve Almvik.

Korsangdeltakere

 Koret i aksjon, under ledelse av Grete Daling.

Hopp til meny