Publisert: 14. november 2016.   Endret: 14. november 2016
Elin Skogen, Per Fugelli og Liv Sand, Schizofrenidagene 2016

FIKK ÆRESPRISEN: -Hvem bedre går det an å få pris fra enn dere, som hjelper folk i kjelleren i livet, de i utkanten av flokken, sa Per Fugelli til deltakere på Schizofrenidagene. Her omkranset av Elin Skogen (t.v.) fra Psykopp og Liv Sand (t.h.), faglig leder for Schizofrenidagene 2016.

Per Fugelli mottok Schizofrenidagenes ærespris 2016

Per Fugelli mottok Schizofrenidagenes ærespris 2016

Prisen gjør meg stolt, trygg og glad! sa sosialmedisiner, samfunnsdebattant og verdiformidler Per Fugelli, da han mottok Schizofrenidagenes ærespris 2016.

Per Fugelli ble tildelt Schizofrenidagenes ærespris torsdag 10. november, 2016. I fjor fikk Fjell kommune prisen. Fugelli høstet stående applaus etter takketalen han holdt.

-Det er gleder også i denne fasen i livet som heter dødsfasen. Jeg får mer fred og fri. Jeg blir glad i den lille flokken. Jeg lever kjærlig og naturlig. Og jeg får ærespris!

En lett humring i salen. I alvorets stund brer stemningen og forventningen seg. Det er håp om flere gullkorn fra prisvinneren.

Verdighet og mening

Jakten på mening, innsikt og dypere forståelse har drevet Per Fugelli hele livet. Kanskje har han funnet de minste og vesentlige bestanddelene?

-Livets grunnstoffer er verdighet og mening, selve grunnen til å være her. Disse grunnstoffene kommer også inn i dødssonen. Hva skjer da, når du kommer fra det store intet og skal sendes til uendeligheten?sa han i talen.

Alltid nysgjerrig

Fugelli har som kjent vært syk av kreft de siste syv årene, og mener nå selv at han er kommet til siste akt i livet, siste dans. Til tross for dette, har vi andre, og i fagfeltet psykisk helsearbeid ikke minst, kunnet nyte av stadig ny livsinnsikt som han formidler. Fugelli gjør siste akt til en juvel og en visdomskilde. Han slutter ikke å utforske og være nysgjerrig på hva som er viktig i livet. I intervju med Finn Skårderud tidligere i høst (5. september på Latter Scene i Oslo) sa han dette:

-Hvis du er et nysgjerrig menneske, så blir denne siste tiden på vei mot død, en unik hendelse i livet som det for meg gir mye mening i å spionere på og rapportere fra.

I foredrag den siste tiden, har han satt ord på helsefremmende verdier, livets diamanter (nestekjærlighet, likeverd og ærlighet), livets grunnstoffer og åtte dødsgleder, blant dem gleden ved det som er godt nok (ikke perfekt), det intense nærværet i naturen og det å kjenne seg mer trygg, tross alt. I videoserien Åtte livsråd deler han sine råd for livskvalitet med ungdom.

-Det er utfordrende

I Stavanger torsdag, æret altså Schizofrenidagene ham med pris, og gleden var gjensidig.

-Går det an å bevare verdighet og mening når du nærmer deg døden? Det er utfordrende, derfor nam, nam, ærespris. Verdighet og mening kommer inn intravenøst!

Takket fagfolk

-Her sitter kan hende tusen fagfolk i salen som arbeider med psykisk helse. Dere vet at mennesket har sjel med hull og bly. Jeg har trøbbel i livet, jeg har hatt behanding, kriser, seire, mørke, stjerneskudd. Og hvem bedre går det an å få pris fra enn dere, som hjelper folk i kjelleren i livet, i utkanten av flokken. Æresprisen gjør meg glad, stolt og trygg. For nå vet jeg at jeg kommer inn, sa Fugelli.

Fugelli er fortsatt munter, og vekker på nytt en varm, lett, gledeslatter i salen.Slik avsluttet prisvinneren talen:

-Jeg skal ta den (prisen) med til St. Peter, vise den frem som billett, og han vil si: Schizofrenidagenes Ærespris? Ja, skynd deg inn! Skynd deg inn, for vi trenger hjelp i himmelen også. Det er derfor det er himmelen. Tusen takk!

  • Les også fra Schizofrenidagene:

Pårørende til mor med spiseforstyrrelse

Setter kropp og sinn i sammenheng

 

Kommenter:

Mer om

schizofrenidagene nyheter helsefremming.og.forebygging folkehelse

Les også

Ingen treff...
Aktuelt
Siste fra Kunnskapsbasen