Ann-Cathrin og Frode ler godt av sitt første møte med Jobbhuset på Nav Melhus. De trodde de skulle på "nok et cv-kurs", men skjønte raskt at dette var noe helt annet.
STILLER KRAV: Deltakerne beskriver veilederne på Jobbhuset som tøffe, men reale. Her er noen av dem: Fra v.: Ingunn Ødegård , Monica Pettersen og Stine Fuglås. (FOTO: Anne B G Fjelnseth/ NAPHA).
STILLER KRAV: Deltakerne beskriver veilederne på Jobbhuset som tøffe, men reale. Her er noen av dem: Fra v.: Ingunn Ødegård , Monica Pettersen og Stine Fuglås. (FOTO: Anne B G Fjelnseth/ NAPHA).
Siden oppstart av Jobbhuset på Nav Melhus september 2015 har totalt 58 deltakere vært med. Av disse har 15 fått lønnet arbeid. De andre deltakerne har enten fått praksisplass eller blitt avklart mot andre tjenester.
Frode blir nesten andektig i stemmen når han forteller om det første møtet med jobbhuset. Han sier han ikke helt skjønte hvor han var kommet.
-Da dørene gikk opp, stod det tre damer der som brydde seg om meg fra første stund!
Et forpliktende samarbeid, er beskrivelsen deltakerne bruker om tilbudet de får på Jobbhuset i kommunen.
Jobbhuset ved Nav Melhus ble startet i september 2015. Tanken var at man ønsket tettere samarbeid med og oppfølging av brukerne, for at de skulle lykkes bedre med sine mål om å få seg jobb eller begynne i utdanning.
Det første kurset hadde ungdom som deltakere. Suksessen førte til at man utvidet tilbudet til også å gjelde en gruppe for voksne, samt en gruppe for flyktninger.
Både Ann Cathrin og Frode har deltatt i henholdsvis ungdomsgruppen, og voksengruppen ved Jobbhuset på Nav Melhus. Begge hadde gått arbeidsledige lenge, og sier de holdt på å gå på veggen.
Frode har tidligere har drevet butikk, og har bestandig vært en person som har stått på for andre. Han ble arbeidsledig for ti måneder siden, og forteller at han gravde seg ned i egne tunge tanker da han gikk uten jobb. Nå har han praksis i helsesektoren og ønsker seg inn i prosjektet "Menn i helse".
Ann Cathrin har gått arbeidsledig lengre. Hun hadde vansker med å finne jobb igjen etter endt fødselspermisjon. Hun forteller at hun begynte å kjede seg da barnet begynte i barnehage. Det var jo ingenting å ta seg til om dagene lenger.
Nav har gitt henne god hjelp. Men når selvtilliten er dårlig er det nødvendig med tett oppfølging.
-De fleste som tar kontakt med Nav, har et ønske om å komme seg ut i jobb. Mange må bli bedre kjent med seg selv for å lykkes i en jobbsøkerprosess, reflekterer Ann Cathrin. Etter en kort praksisperiode, fikk hun seg fast jobb. Hun kommer rett fra nattevakt når hun møter NAPHA. Og Frode har byttet vakt for å kunne møte oss.
-Vi synes det er viktig at vi får fortelle vår historie, sier de to.
Kurset ved Jobbhuset Nav Melhus varer i tre uker, med påfølgende tre måneders oppfølging. Ulike tema som blant annet arbeid, utdanning, helse, kosthold og økonomi tas opp.
Det er samarbeid både med Nav og andre instanser i Melhus kommune, for eksempel psykisk helsetjeneste, boveileder og gjeldsrådgiver. Arbeidsgivere og rådgivere fra videregående skoler blir også invitert.
Ann Catrin forteller at deltakerne får mye informasjon, som de egentlig, i utgangspunktet, ikke visste de hadde bruk for. Det er ikke alltid så lett å orientere seg.
Veilederne på jobbhuset har en koordinerende rolle og sørger for å bistå deltakerne. Frode forteller at han sendte SMS til veilederen klokken ni på kvelden, og fikk svar med en gang. Det gir både trygghet og stå-på-vilje å vite at noen bryr seg.
Veilederne Monica Pettersen, Stine Fuglås og Ingunn Ødegård er en engasjert gjeng som til sammen kan skilte med lang Nav-erfaring, kompetanse i motiverende intervju, psykodrama, økonomiutdanning, bedriftsledelse og selvstendig næringsdrift.
Nøkkelen til suksessen er et glødende engasjement og troen på at alle deltakerne har ressurser. Kurset inneholder faste punkter som skal gjennomgås.
-Alt avhenger av at deltakerne driver kurset fremover. Vi veiledere stiller store krav til deltakerne, og slår fast at ingen er for syke til å delta, sier Monica. Deltakerne beskriver veilederne på jobbhuset som tøffe, men reale.
-Den gjensidige respekten gjør sitt til at deltakerne leger seg ekstra i selen, mener Frode.
Relasjoner og trygghet er viktig i jobbhuset på Melhus. Deltakerne på jobbhuset får ikke vite programmet på forhånd, og begge deltakerne NAPHA snakker med mener at dette er lurt.
-Det er for eksempel innlysende at øving på jobbintervju hører til på et slikt kurs. Men mange ville kanskje droppet ut om de hadde visst at det innebar rollespill, sier Ann Cathrin.
Ann Cathrin forteller engasjert om en øvelse som gjorde inntrykk på henne. Gruppen skulle i samarbeid bygge et tårn ved hjelp av ballonger, tape og sugerør. Hun sier øvelsen tvang gruppen til å jobbe sammen.
I en annen øvelse skulle de skrive spesifikke positive egenskaper de andre i gruppen hadde. Frode sier han ble positivt overrasket da en annen deltaker beskrev han som "snill". En beskrivelse som tidligere hadde gjort han flau, men som nå ble mottatt med glede. Både Frode og Ann Cathrin sier de har lært mye om seg selv ved å være deltakere på Jobbhuset.
Noen av deltakerne blir assistenter ved Jobbhuset når de er ferdige med sitt eget kurs. Assistent-oppdraget gir ringvirkninger også utover det å få arbeid.
Frode sier han har blitt god venn med mange av de andre deltakerne. Til våren skal han ta med en gjeng fra flyktninggruppen på fisketur.
Det er tydelig at Jobbhuset fokuserer på respekt, trygghet og mestring. Ann Cathrin er litt sjenert, men tar allikevel oppdraget på strak arm når resten av Nav-kontoret også vil høre hva Frode og Ann Cathrin har å fortelle.
Heiagjengen med Monica, Stine og Ingunn i bresjen hjelper henne i gang, og Ann Cathrin blir varm i trøya. Hun deler sin historie med de andre som har kommet til. Veilederne på Nav Melhus er tydelig berørt av historiene til Frode og Ann Cathrin, og gir uttrykk for at det er veldig viktig at brukerstemmen kommer frem.
Frode får frem latteren når han peker på veilederen sin.
-Jeg hadde ikke lyst til å møte på jobbhuset, men han der maste så mye om det kurset, at jeg måtte bare møte opp!
Jobbhuset er en slags forlenget arm til Nav Melhus. Leder Ann Christin Fredriksen, slår fast at veilederne på Nav Melhus er opptatt av å se totalsituasjonen til brukerne. Nestleder Tove Mette Aufles supplerer:
-Mantraet til ledelsen og de ansatte på Nav Melhus er at vi skal møte andre som vi vil bli møtt selv.
Det var ett av poengene, da Fremsam, nettverk for helsefremmende samfunn, arrangerte nettverkssamling om bærekraft og folkehelse.
– Vi vil forske på hvordan deltakerne opplever å komme tilbake til arbeidsstedet sitt med «naturen i ryggsekken», sier Lerstein og Jones
– Spesialisthelsetjenesten var god å ha, da midlene rant ut, og kommunene ikke klarte å prioritere å støtte Recovery Ressursbase
– Det kan demme opp for negativ utvikling, både menneskelig og økonomisk, sier Petter A. Linstad, folkehelsekoordinator i Eidskog kommune.
Ansvarlig redaktør: Ellen Hoxmark
Webredaktør: Ragnhild Krogvig Karlsen
NAPHA er en avdeling i
NTNU Samfunnsforskning AS
Skriv og del:
Vil du skrive en artikkel på Napha.no?