Publisert: 31. mars 2020.   Endret: 31. mars 2020
Anne Mari Ellingbø på hjemmekontor, med barna Ola Kristoffer (5) og Maren Karoline (3).

HJEMMEKONTOR: Jobbspesialist i IPS Hadeland, Anne Mari Ellingbø, kombinerer kontakten med arbeidsgivere, helsepersonell og jobbsøkere med å passe på barna Ola Kristoffer (5) og Maren Karoline (3). FOTO: Privat

Kobler arbeidsgivere og jobbsøkere fra hjemmekontoret

Kobler arbeidsgivere og jobbsøkere fra hjemmekontoret

Via telefon og video leter Anne Mari Ellingbø etter jobber til personer med psykiske problemer under koronakrisen.

-Vi i Hadeland IPS ser på dette som en mulighet til å gå i dybden. Ved å ha god dialog med arbeidsgivere gjennom denne tiden vet vi hvilke bransjer som trenger folk etterpå. Og gjennom tett oppfølging av våre jobbsøkere vil vi kunne finne gode jobbmatcher, sier Ellingbø.

-Vil være klare til etter krisen

Hun er en av 10 jobbspesialister i IPS-teamet på Hadeland. Teamet jobber med å skaffe ordinært lønnet arbeid til personer med omfattende psykisk helse- og rusproblemer, som parallelt får behandling fra helsetjenestene. Tanken er at det å jobbe og bruke sine ressurser i seg selv virker helsefremmende, og at man derfor ikke venter til behandlingen er ferdig før man skaffer arbeid. Jobbspesialister som Ellingbø reiser vanligvis rundt og oppsøker arbeidsgivere, for å drøfte potensielle kandidater til stillinger. Nå under koronakrisen må hun tenke annerledes.

-I Hadeland IPS bruker vi denne tiden til å bli godt kjent med både arbeidsgivere og jobbsøkere. Vi ønsker å være mest mulig klare når samfunnet igjen åpnes opp etter krisen, sier hun.

-Nesten lettere å få til møter nå

Fra sitt hjemmekontor klarer hun å ha tett og god digital dialog med arbeidsgivere i regionen på tross av den spesielle situasjonen korona medfører.

-Jeg opplever at arbeidsgivere setter pris på at vi kontakter dem, også i denne spesielle situasjonen, sier hun.

Jobbspesialisten forteller at det i noen tilfeller kan være enklere å få til møter nå som dette gjøres digitalt.

-Forrige uke hadde jeg et video-møte med tre i ledelsen fra samme bedrift, pluss jobbsøkeren. Det fungerte kjempegodt, og hadde sikkert tatt lengre tid å få til dersom vi skulle ha møtt hverandre fysisk, forteller hun.

Digital skreddersøm

Dialogen med jobbsøkerne foregår også digitalt i disse dager.

-Vi i IPS er vant med å jobbe med individuelle tilpasninger, så vi gjorde det også i denne situasjonen. Vi tok kontakt med hver og en av våre jobbsøkere, og fant ut hvilke løsninger for kommunikasjon som passer for dem. Kontakten opprettholdes på Skype, Facetime eller hva som passer den enkelte, sier jobbspesialisten.

Tiden brukes blant annet på å finpusse CV-er, og lage gode yrkesplaner.

-Nå er det om å gjøre å bruke tiden godt, og bli enda bedre kjent med den enkeltes kvaliteter, sier hun.

-Alle er så positive

IPS-teamene fortsetter sine møtepunkt, virtuelt. Helsetjenestene har koblet seg på sikkert system, og er også med.

-Dette fungerer så godt at vi egentlig jobber så å si på tilnærmet lik måte som vanlig, sier Ellingbø.

Hun forteller at en av hennes jobbsøkere startet i jobb i forrige uke. Da var det ekstra viktig at NAV-veileder satt av tid til et møte for å trygge økonomien i disse usikre tider.

-Alle er så positive, og setter av tid når det trengs. Det er utrolig godt å oppleve, forteller hun begeistret.

Koordinerer med mann og barn

På hjemmekontoret har hun hyppig besøk av datteren Maren Karoline på 3 år og sønnen Ola Kristoffer på 5 år. Det krever planlegging og koordinering med mannen Lars Gunnar, som jobber som innkjøper på Hapro.

-Jeg har arbeidsgiveren på det ene øret og barna på det andre, så det er en spesiell situasjon. Når jeg snakker med deltakere kan ikke barna være her, så da planlegger vi det sånn at mannen min er hjemme og med dem på et annet rom, sier hun.

Anne Mari Ellingbø på hjemmekontor

EFFEKTIVT: Med pc, telefon og notatblokk som arbeidsverktøy kommuniserer IPS-jobbspesialist Anne Mari Ellingbø godt med omverdenen. Vanligvis er hun mye på farten rundt til ulike arbeidsgivere, for å drøfte deres behov opp mot jobbsøkernes ønsker og ferdigheter. FOTO: Privat. 

Kommenter:

Mer om

korona koronakrisen koronakrisen.og.psykisk.helsearbeid nyheter arbeid.og.psykisk.helse individuell.jobbstøtte.(ips)

Les også

Ingen treff...
Aktuelt
Siste fra Kunnskapsbasen