Endret: 16. mars 2016
gullkornet

KOMMUNENS EGEN BRUKTBUTIKK: -Konseptet Gullkornet er positivt både for ungdommene og miljøet, konstaterer Vårin Sørmeland og Bjørg Gylland. (FOTO: Anne Kristiansen Rønning/ NAPHA).

Tilbyr unge som sliter praksis i kommunal bruktbutikk

Tilbyr unge som sliter praksis i kommunal bruktbutikk

I Melhus kommune kan unge som strever med den psykiske helsa få jobbe i kommunens egen bruktbutikk, Gullkornet.

Den lille butikken i Melhus sentrum er ei skattkiste for den som er på utkikk etter litt spesielle klær og gamle serviser. Det er også et sted der folk treffes og slår av en prat.

-Stemningen. Det gode humøret til de som er innom her. Det er det jeg liker aller best med å jobbe på Gullkornet, smiler Vårin Sørmeland, frivillig og syerske ved bruktbutikken. Hun har vært med helt fra starten av.

Fikk en god idé

Historien om Gullkornet begynte en gang på 2000-tallet. En tidligere ansatt i kommunens rus- og tiltakstjeneste fikk ideen om at man kunne starte en bruktbutikk, der ungdommer som fikk hjelp fra tjenesten kunne jobbe.

-Da ideen kom, leide vi allerede deler av dette huset og brukte det som spiserom, forklarer arbeidsleder Bjørg Gylland. Hun har vært ansatt i kommunens familie og forebyggingstjeneste, rus og tiltak, i mange år.

Mange besøkende

-Så ble det til at vi leide hele huset og etablerte bruktbutikken høsten 2008. Vi er glade for å kunne tilby ungdommene mulighet til å jobbe her. Stedet er viktig for mange, slår hun fast og viser vei i det stappfulle lokalet.

Det er fullt av krimskrams, klær, smykker og husgeråd. Lampeskjermer og bøker. Folk kommer stadig inn for å se om det har kommet noe nytt og spennende i hyllene.

Bruker tid på å bli kjent

Til enhver tid har mellom fem og ti ungdommer arbeidspraksis på Gullkornet i uka, gjennom NAV. Noen er i en situasjon med arbeidsavklaringspenger, mens andre er i det kommunale kvalifiseringsprogrammet. Sørmeland synes det er spennende å jobbe med de unge.

-De er så forskjellige. Enkelte sliter litt med sosial angst og kan synes det veldig skummelt å stå bak disken og møte folk. Jeg bruker litt tid på å bli kjent med dem, og prøver å gi oppgaver som er passe utfordrende for den enkelte, sier hun.

Får oppgaver de håndterer

For noen kan det riktige først være å stå på bakrommet og pakke ut varer som kommer inn.

-Så, etter ei stund, blir de ofte klare for å stå bak disken og ekspedere kundene, slår Sørmeland fast.

Gullkornet er åpent fra 10 til 15 fra mandag til fredag. Daglig kommer folk inn med nye esker og poser med gjenstander de ikke trenger lenger. Innbyggerne i kommunen er glade i Gullkornet og liker å støtte opp om bruktbutikken.

Jobber med vedlikehold

Butikken tar også imot større ting. Gylland forteller at folk ofte ringer og forteller at de har møbler de vil gi bort.

-Da er det ofte noen av ungdommene som er med og henter varene. De er også med på å vedlikeholde Pottenhuset, som ligger rett over veien. Det er et kommunalt aktivitetshus for rus og tiltakstjenesten. Der har vi kontorer, kjøkken og aktivitetsrom, forklarer hun.

Noen lærer å sy

På Gullkornet er det ei systue, som er Sørmelands spesialområde. Når det kommer inn kåper som skal legges opp og jakker som må ha nytt glidelås, er hun ikke tung å be.

-Noen av ungdommene våre er interessert i å lære å sy, og blir glade når de etterhvert mestrer å sette i et glidelås eller andre oppgaver innen søm, sier Sørmeland,

-De gjør en god jobb

Hun ser at de fleste ungdommene stadig mestrer mer gjennom å jobbe på Gullkornet.

-Mange blomstrer opp når de kommer i aktivitet. Og de gjør en god jobb. Jeg synes ungdommene er flinke og forteller det ofte til dem, sier Sørmeland. Hun har aldri hørt noe annet enn at de trives.

Lærer dem høflighet

-Å jobbe i bruktbutikk er meningsfullt. Det er positivt, både for miljøet og for den enkelte, sier Sørmeland, og konstaterer at hun legger stor vekt på å lære ungdommene høflighet.

-Å kunne ønske en kunde en god dag videre, for eksempel. Sånne små ting. Det er så viktig.

 

 

 

Pottenveien
  • Et kommunalt lavterskeltilbud for personer som sliter med rus/ den psykiske helsa i Melhus kommune.
  • Har som mål å gi mennesker arbeidstrening/ mulighet til å komme ut i ulike aktiviteter og tiltak.
  • De interne tiltakene er en del av kvalifiseringsprogrammet. Tiltakene: Bruktbutikken Gullkornet, kantine, kjøkken, utegruppe, systue (søm, redesign, reparering).

Kommenter:

Mer om

aktivitet.og.fritid barn.og.unge god.hjelp.i.et.brukerperspektiv lavterskeltilbud recovery relasjon arbeid.og.psykisk.helse

Les også

Ingen treff...
Aktuelt
Siste fra Kunnskapsbasen