Endret: 19. februar 2018
Linda Øye med premie SLAM-konkurranse på Thime Station

Med utdrag fra forestillingen Åpen dag på lukket avdeling, begeistrer Linda Merethe Øye publikum mange steder i vinter. Her fra kafeen Thime Station, der hun vant Garborgdagenes konkurranse i slam poesi i januar. (Foto: Hans Bjørnar Tunheim/montasje NAPHA.)

Vinner med Åpen dag på lukket avdeling

Vinner med Åpen dag på lukket avdeling

Linda Merethe Øye bryter med tabu når hun spøker om det å være i psykose. I vinter har hun vunnet både konkurranse, priser og publikums hjerter med sin fortellerkunst.

 -Å være i psykose er som å leve i en annen virkelighet en periode. Det verste er at når jeg kommer ut (av psykosen red.anm.), så husker jeg alt, forteller hun.

Nytt show med formål

I forestillingen Åpen dag på lukket avdeling forteller Linda Merethe Øye fra sine egne erfaringer med å ha vært i psykotisk tilstand. Det er et show som kombinerer humor og alvor.

I Garborgdagenes SLAM-konkurranse 29. januar 2018 i Bryne i Rogaland, brukte hun utdrag fra forestillingen/showet. Konkurransen var et uformelt mesterskap i fortellerkunst. I alt fire slammere deltok og Øye stakk av med seieren.

Som forteller spiller hun på stigma forbundet med psykiatri. Med galgenhumor fortalte hun om overbevisninger hun kunne få. De virket som reelle oppdrag: Verden var i ferd med å gå under, og hun var den eneste som kunne redde menneskeheten. Det gjaldt å få med andre på reisen til en ny planet.

-Jeg er glad jeg ble tvangsinnlagt før jeg ringte på hos naboen for å få dem med meg ut i verdensrommet, sier hun i en godt timet replikk.

Publikum ler, det er hensikten, og det er frigjørende.

Bryter med tabu

-Psykose er kanskje det mest tabubelagte emnet innenfor psykiatri, sier hun i et intervju napha.no tidligere har gjort med henne om bloggen En titt over gjerdet.

Øye har gjennom mange år videreutviklet erfaringskompetansen sin som ressurs. Mest kjent er hun gjennom foretaket hun driver. Fra offer til kriger holder blant annet Drømmefanger-kurs. Hun har også sittet i Bernt Høies ekspertutvalg, og var i 2016 invitert av Erna Solberg og deltok på Toppmøte om hvordan helsetjenestene kan bli bedre i Statsministerens representasjonsbolig. I 2014 startet hun bloggen En titt over gjerdet. Også i der bruker hun humor som verktøy for å bryte med tabuer.

-Normalisere galskap

I 2017 mottok hun Rogaland Fylkeskommunes Bragdprisen for arbeidet med å normalisere. Prisen går til personer som har markert seg utenom det vanlige nasjonalt eller internasjonalt.

«Åpen dag på lukket avdeling» er et show nettopp om tabuer. Med humor og musikk som virkemidler gir Linda Merethe Øye publikum innblikk i en verden ikke så mange kjenner til, og drar samtidig paralleller til det livet som er kjent for de fleste. Med seg, har hun Sveinar Heskestad.

I begynnelsen av februar 2018 ble utdrag fra Åpen dag på lukket avdeling vist for Arbeiderpartiets kvinnenettverkskonferanse i Rogaland og for Fylkesårsmøtet i Rogaland FRP. 16.mars skal LOs regionkonferanse få se showet.

Vises for arbeidslivets tillitsvalgte

-Jeg har sett det og vet at folk blir utrolig berørt. Det Linda Merethe Øye gjør, er ekstraordinært, sier Erin Sund, distriktssekretær i LO Rogaland.

Hun mener det Øye setter på dagsorden er viktig:

-Det at det går an å ha vært så langt nede, eller inne, eller på bånn, og å greie å komme seg igjen ved egne krefter (og hjelp). Det er viktig at LO-tillitsvalgte får se hva hun har fått til, slik at vi også kan bidra til at flere kommer seg inn i jobb. Vi er opptatt av at folk skal ha et arbeid å gå til. Det gir trygghet i livet, sier Sund.

Hun ønsker også at flere skal få mulighet til å delta på Drømmefangerkurs, og få en ny start.

-Linda Merethe Øye løfter opp og blir en stemme for psykisk sykdom som rammer så mange mennesker, men som så få snakker om. Derfor blir hun ekstremt viktig stemme i det offentlige rommet. Hun er en utrolig tøff dame, så vi gleder oss, sier Eirin Sund, distriktsekretær i LO Rogaland.

 

 

SLAM POESI
  • Fenomenet Slam poetry har røtter i Chicago i 1984. Det er en konkurranse der poeter fremfører originale verk. Det er vanlig at fire-fem deltakere konkurrerer, og ofte er publikum med på å kåre vinneren. Hensikten var å flytte diktlesning fra akademiske miljøer og ut blant folk.  Kilde: Wikipedia
  • Det arrangeres Norgesmester skap i Slam poesi http://poesislam.no/, og i 2017 gikk Litteraturfestivalen på Lillehammer og Foreningen Les! sammen om et nordisk mesterskap. Der deltok blant andre Evelyn Rasmussen Osazuwa, som har en verdensmestertittel i Slam poesi.
  • Under Garborgdagenes #SLAM deltok Peter Strassegger, Linda Øye, Sunna Ingudottir, Pia Kaldheim og Kjetil Melkevik. 

 

 

Linda Merethe Øye bruker også tabloid ironi for å sette ting på spissen: Tenk deg en twittermelding om hva en pasient med psykoselidelse koster, - men enda verre - hva det koster at samme person ikke får deltatt i samfunnet. (Illustrasjon: Linda Merethe Øye)

Kommenter:

Mer om

brukererfaringer kunst.og.kultur nyheter

Les også

Ingen treff...
Aktuelt
Siste fra Kunnskapsbasen