Publisert: 13. november 2020.   Endret: 19. november 2020

VIDEOFOREDRAG: Ane Simonsen, RVTS, forteller om verktøyet Snakkemedbarn.no på den 9. nasjonale krisekonferansen. Publisert 13. november 2020. (Portrettfoto: RVTS, Video: Terje Gording Hong)  

VIDEOFOREDRAG: Ane Simonsen, ...

Snakke med barn om vold og overgrep - videoforedrag

Snakke med barn om vold og overgrep - videoforedrag

I dette foredraget presenterer Ane Simonsen (psykolog) fra RVTS Øst Snakkemedbarn.no. Dette er et verktøy for alle som jobber med barn og unge. Forskning viser at selv fagfolk kvier seg for å spørre. Her ser du hvordan du kan øve på og bli bedre til å snakke med barn.

På Krisekonferansen 2020 10. November presenterte psykolog Ane Simonsen fra RVTS Øst det digitale verktøyet Snakkemedbarn.no, hva det inneholder, og hvordan det kan brukes. Her er opptakene fra konferansen, som ble strømmet direkte for 800 deltakere på nett. Last ned presentasjonen

I mars fortalte napha.no om at bruken av SNAKKE hadde eksplodert. Snakkemedbarn.no er den nye og enda mer brukervennlige versjonen av dette verktøyet. 

Nettstedet består av mange ulike opplæringsdeler. Det kan være nyttig for alle som på en eller annen måte jobber med barn og unge. Særlig, og i denne sammenhengen, barn som har vært utsatt for vold og traumer. Snakkemedbarn.no er nyttig også for deg som underviser andre. 

–De som bruker Snakkemedbarn.no skal sitte igjen med følelsen av at de kan ta samtalen med barna, sier Simonsen. 

–Vi ønsker at folk skal skape møteplasser og få til å snakke sammen på måter som er fremmende, åpnende og utforske hverandres bekymring.

Kaste seg ut i et mørkt hav av følelser

Mange hjelpere opplever utforskingen av hva barn kan ha blitt utsatt for, som å kaste seg ut på i et mørkt hav av følelser. 

Dette er et av hovedfunnene i Ane Aalbæks forskning, som Simonsen referer til. Aalbæk har undret seg over hva som hindrer fagfolk i å avdekke at barn blir utsatt for vold og overgrep, og disputerte nylig med avhandlingen «Walking children through a minefield. Qualitative studies of professionals’ experiences addressing abuse in child interviews»

Aalbæk fant noe av årsaken til at det er så viktig å arbeide videre med voldens psykologi og øve seg på å ta samtalene med barn: Å ta del i det er følelsesmessig belastende, å la det være gir dårlig samvittighet og er også ille.

Øve på å snakke med barn

–For å snakke bedre med barn, må vi begynne med å snakke med hverandre. Og vi må øve, understreker Simonsen. 

Når vi skjønner bedre våre egne reaksjoner og kan dele dem med hverandre, er det et skritt på veien til å sørge bedre for barns medvirkning gjennom samtaler. 

I foredraget viser Simonsen frem mye av det flotte materielle på nettsiden, blant annet filmer. 

 

 

 

 

 

 

 

Krisekonferansen 2020 - Vold i nære relasjoner

Den 9. nasjonale krisekonferansen ble strømmet live på nett for over 1000 deltakere tirsdag 10. november, 2020. 

Årets tema for konferansen var VOLD I NÆRE RELASJONER

Arrangør: Krisekonferansen er en årlig nasjonal konferanse og arrangeres i samarbeid mellom Sykehuset Innlandet HF, Fylkesmannen Innlandet, Brukerorganisasjonene RIO og Mental Helse, NAPHA, RVTS Øst, NTNU Gjøvik.

Terje Gording Hong, Lydmaker er produsent og klipper av flerkameraproduksjonen. 

 

 

Kommenter:

Mer om

barn.og.unge vold.og.overgrep.i.nære.relasjoner rvts video napha-tv foredrag

Les også

Ingen treff...
Aktuelt
Siste fra Kunnskapsbasen