Husbanken, Helse vest og prosjektledere i Housing First i Bergen og Sandnes har sammen med dr. Sam Tsemberis utarbeidet en norsk håndbok om Housing First.
AKTUELT: Elisabeth Frantzen, prosjektleder i Housing First Bergen og Dagrunn Sømme, prosjektleder Housing First Sandnes har vært med på å utarbeide metodehåndboka. (FOTO: Anne Bergljot Gimmestad Fjelnseth/ NAPHA)
AKTUELT: Elisabeth Frantzen, prosjektleder i Housing First Bergen og Dagrunn Sømme, prosjektleder Housing First Sandnes har vært med på å utarbeide metodehåndboka. (FOTO: Anne Bergljot Gimmestad Fjelnseth/ NAPHA)
Håndboka, som ble lansert i desember 2016, beskriver hvordan Housing First-prosjekter kan drives i Norge. Det finnes også en Europeisk Housing First Guide, men for første gang er det utarbeidet en norsk versjon.
Boka er ment å være til nytte og inspirasjon for alle som er interessert i Housing First. Målet er å gi kunnskap om hvordan Housing First kan bidra til å forebygge og få slutt på hjemløshet.
Håndboka er rik på praktiske eksempler som både praktikere, deltakere og andre som er opptatt av sosialpolitikk kjenner seg igjen i.
Håndboka er utarbeidet i samarbeid med grunnleggeren av Housing First, Sam Tsemberis.
Tsemberis har stadfestet at håndboka er i tråd med prinsippene og arbeidsmetoden til Housing First. I tillegg til å komme med faglige råd, er han medforfatter av boka.
Housing First er en nokså ny metode i Norge. De første kommunene startet programmet i 2012. Bergen og Sandnes var noen av de første kommunene som startet. I 2016 hadde 18 kommuner i Norge begynt med Housing First. Over 200 deltakere er med i programmet.
Selv om det finnes metodehåndbøker både fra USA, Canada og Europa, har de norske Housing First-programmene lenge etterspurt en egen norsk metodehåndbok.
Forholdene i USA er naturlig nok annerledes enn i Norge. For eksempel rekrutteres Housing First-deltakerne i USA ofte rett fra gata. I Norge kommer deltakerne som oftest fra midlertidige botilbud som hospits.
Det er mye internasjonal forskning på Housing First, både i USA, Canada og i flere europeiske land. Forskningen viser at metoden fungerer.
Når programmet blir gjennomført på rett måte, ser man at ca. 80 prosent av deltakerne får bolig og greier å holde på den.
Håndboka er inndelt i fem deler:
Du kan laste ned metodehåndboka her
– Det gir meg mye å dele mine erfaringer med andre, sier Christer Storrønning, som holdt en workshop for utendørsterapifeltet m. fl. nylig
Både ordføreren og kommunepsykologen har innledet bålpraten, som er fast element på samlingene
– Bli med i et fellesskap der du bidrar for deg selv og andre. Det kan ha større ringvirkninger enn du tror!
Den nasjonale ABC-kampanjen er rulla ut. Tre grep er sentrale, seier minister Vestre: Gjer noko aktivt, meiningsfullt og saman med andre
Koret, som får stadig flere medlemmer og drives av Frivillighetssentralen i bygda, rimer godt med ABC for god psykisk helse-modellen.
Ansvarlig redaktør: Ellen Hoxmark
Webredaktør: Ragnhild Krogvig Karlsen
NAPHA er en avdeling i
NTNU Samfunnsforskning AS
Skriv og del:
Vil du skrive en artikkel på Napha.no?