Publisert: 07. februar 2017.   Endret: 08. februar 2017
HF Stavanger  22

AKTUELT: Elisabeth Frantzen, prosjektleder i Housing First Bergen og Dagrunn Sømme, prosjektleder Housing First Sandnes har vært med på å utarbeide metodehåndboka. (FOTO: Anne Bergljot Gimmestad Fjelnseth/ NAPHA)

Norsk håndbok om Housing First

Norsk håndbok om Housing First

Husbanken, Helse vest og prosjektledere i Housing First i Bergen og Sandnes har sammen med dr. Sam Tsemberis utarbeidet en norsk håndbok om Housing First.

Håndboka, som ble lansert i desember 2016, beskriver hvordan Housing First-prosjekter kan drives i Norge. Det finnes også en Europeisk Housing First Guide, men for første gang er det utarbeidet en norsk versjon.

Boka er ment å være til nytte og inspirasjon for alle som er interessert i Housing First. Målet er å gi kunnskap om hvordan Housing First kan bidra til å forebygge og få slutt på hjemløshet.

Håndboka er rik på praktiske eksempler som både praktikere, deltakere og andre som er opptatt av sosialpolitikk kjenner seg igjen i. 

I tråd med prinsippene

Håndboka er utarbeidet i samarbeid med grunnleggeren av Housing First, Sam Tsemberis.

Tsemberis har stadfestet at håndboka er i tråd med prinsippene og arbeidsmetoden til Housing First. I tillegg til å komme med faglige råd, er han medforfatter av boka.

Behov for en norsk håndbok

Housing First er en nokså ny metode i Norge. De første kommunene startet programmet i 2012. Bergen og Sandnes var noen av de første kommunene som startet. I 2016 hadde 18 kommuner i Norge begynt med Housing First. Over 200 deltakere er med i programmet.

Selv om det finnes metodehåndbøker både fra USA, Canada og Europa, har de norske Housing First-programmene lenge etterspurt en egen norsk metodehåndbok.

Forholdene i USA er naturlig nok annerledes enn i Norge. For eksempel rekrutteres Housing First-deltakerne i USA ofte rett fra gata. I Norge kommer deltakerne som oftest fra midlertidige botilbud som hospits.

Vitenskapelige bevis

Det er mye internasjonal forskning på Housing First, både i USA, Canada og i flere europeiske land. Forskningen viser at metoden fungerer.

Når programmet blir gjennomført på rett måte, ser man at ca. 80 prosent av deltakerne får bolig og greier å holde på den.

Bokas oppbygging

Håndboka er inndelt i fem deler:

  • Beskrivelse av Housing First- prosjektene i Bergen og Sandnes. 
  • Metoden Housing First.
  • Hvordan Housing First kan lønne seg som modell for bosetting.
  • Ofte stilte spørsmål om Housing First.
  • Alle vedlegg som Housing First- programmene i Bergen og Sandnes har brukt.

 Du kan laste ned metodehåndboka her

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Kommenter:

Mer om

housing.first verktøy

Les også

Ingen treff...
Aktuelt
Siste fra Kunnskapsbasen