Barn som er pårørende får ikke god nok informasjon. De påtar seg store omsorgsoppgaver, og både de og deres foreldre ønsker seg noen med ansvar for å kjenne hele familien.
USYNLIGE OMSOPRGSPERSONER? De kommunale helsetjenestene tar i liten grad ansvar for å kjenne hele familien til sine brukere. Hvem ser da barna og de store omsorgsoppgavene mange av dem har? (Foto: www.colourbox.com)
USYNLIGE OMSOPRGSPERSONER? De kommunale helsetjenestene tar i liten grad ansvar for å kjenne hele familien til sine brukere. Hvem ser da barna og de store omsorgsoppgavene mange av dem har? (Foto: www.colourbox.com)
I 2009 vedtok Stortinget endringer i Helsepersonelloven og Lov om spesialisthelsetjeneste. Et av hovedpunktene i loven er at barn skal få tilpasset informasjon om foreldrenes tilstand.
En rapport publisert i 2015 indikerer imidlertid at en fjerdedel av barna opplever å ikke vite nok om foreldrenes sykdom.
Rapporten Barn som pårørende - resultater fra en multisenterstudie er et resultat av en mulitsenterstudie om barn som pårørende, ledet av Torleif Ruud ved Akershus universitetssykehus. Målet med prosjektet har vært å gi ny kunnskap om situasjonen for barn med foreldre som er pasienter i spesialisthelsetjenesten.
534 familier er intervjuet, i det som er den største undersøkelsen om barn som pårørende som er gjort i Norge. 199 av familiene har kontakt med psykisk helsevern. Studien er en tverrsnittstudie med utvalg av familier fra fem helseforetak.
I rapporten heter det blant annet at barn og ungdom har behov for å snakke om sin situasjon, men at mange ikke får tilstrekkelig informasjon til å forstå foreldrenes sykdom og dets konsekvenser.
En tredjedel av barna med psykisk syke foreldre svarte «nei» eller «vet ikke» på spørsmålet om de vet nok om foreldrenes sykdom. For mange barn skjer også en eventuell samtale én gang, og da gjerne på sykehuset - i ukjente omgivelser for barna, med noen de ikke har rukket å bli trygge på.
I undersøkelsen trekker både barn og foreldre frem et ønske om en familiekoordinator. De ønsker seg en dedikert person som bryr seg om familiens situasjon, og som kan kontaktes hvis situasjonen skulle bli verre.
De ønsker seg også en tydelig plan for hva som skal skje fremover, og barna ønsker avlastning for å kunne konsentrere seg om skole, venner og fritidsaktiviteter.
Ellen Katrine Kallander, en av forfatterne i rapporten, skriver at undersøkelsen viser en klar underdekning på tjenester som er tilstrekkelig fleksible og skreddersydde for at barna og deres foreldre skal få et så normalt hverdagsliv som mulig, til tross for at barnet har en syk forelder.
Familier etterspør nærhet og forutsigbarhet, i form av en familiekontakt som følger dem. Denne bør møte familien hjemme, kartlegge situasjonen, bli bedre kjent med voksne og barn, ta helhetsansvar for behovene, ha ansvar for en familieplan, koordinere hjelpetiltak og kunne kontaktes av alle i familien om nye behov oppstår, skriver hun.
Slik det er i dag, har ingen ansvar for å kjenne hele familien. Rapporten viser at bortimot halvparten av helsepersonellet ikke vet hvilken hjelp barna får, og bare svært sjelden er det noen fra hjelpeapparatet som kommer hjem til familiene.
En femtedel av barna i studien har opplevd at det har vært fagpersoner på besøk i deres hjem - noen flere innen psykisk helse og rusbehandling. I den grad noen har vært hjemme hos dem, har det dreid seg om enkelthendelser.
Det trekkes frem at tilbudet kommunene gir, nærmest er synonymt med samtaler på et kontor. En av følgene av dette, er at hjelpeinstansene i svært liten grad ser brukernes barn og familiens helhetlige situasjon.
Alt dette bidrar til at hjelpeapparatet ikke får et godt nok bilde av «de skjulte omsorgsgiverne». Rapporten slår fast at mange barn har omsorgsoppgaver som egentlig hører til i den kommunale helse- og omsorgstjenesten. De blir lett en ressurs for kommunehelsetjenesten, fordi barna er tilgjengelig når hjelpen trengs.
Familiene får ikke den praktiske hjelpen de har behov for, og majoriteten av barna som deltok i studien rapporterte at de bidrar med praktisk arbeid i hjemmet. Rundt en tredjedel av dem bruker mer tid på slike oppgaver enn det man bør forvente.
Barna formidler i stor grad at de opplever det positivt å hjelpe til, samtidig som nesten halvparten sier at de blir stresset av det. En tredjedel må utføre oppgaver som gjør dem opprørt, og like mange sier de hele tiden tenker på det de må gjøre hjemme.
Rapporten har følgende anbefalinger til kommunehelsetjenesten:
Les også: Et annet funn fra rapporten var at foreldrene til barn som er pårørende tror at barna deres har det bedre enn barna selv faktisk rapporterer. Les sak om dette her.
Akershus universtitetssykehus (2015) Barn som pårørende- resultater fra en multisenterstudie
Det var ett av poengene, da Fremsam, nettverk for helsefremmende samfunn, arrangerte nettverkssamling om bærekraft og folkehelse.
– Vi vil forske på hvordan deltakerne opplever å komme tilbake til arbeidsstedet sitt med «naturen i ryggsekken», sier Lerstein og Jones
– Spesialisthelsetjenesten var god å ha, da midlene rant ut, og kommunene ikke klarte å prioritere å støtte Recovery Ressursbase
– Det kan demme opp for negativ utvikling, både menneskelig og økonomisk, sier Petter A. Linstad, folkehelsekoordinator i Eidskog kommune.
Ansvarlig redaktør: Ellen Hoxmark
Webredaktør: Ragnhild Krogvig Karlsen
NAPHA er en avdeling i
NTNU Samfunnsforskning AS
Skriv og del:
Vil du skrive en artikkel på Napha.no?