Tegn på psykiske lidelser hos utviklingshemmede blir ofte feiltolket. Fire nye filmer skal gi økt kunnskap.
-Personer med utviklingshemning har en betydelig økt risiko for å utvikle psykiske lidelser. Dette er ikke så godt kjent, sier Synnøve Aasan.
Hun er rådgiver hos Nasjonalt kompetansemiljø om utviklingshemning (NAKU), som har laget fire nye foredragsfilmer om psykisk utviklingshemning og psykiske lidelser.
-Vi ønsker med disse filmene å bidra til at ansatte i kommunene skal få bedre kunnskap om utviklingshemmede og psykiske lidelser, sier Aasan.
Hun mener symptomer på psykisk lidelse hos utviklingshemmede ofte blir feiltolket.
-Endret atferd der du blir mer aggressiv og irritabel, eller trekker deg tilbake, blir ofte tolket som trekk ved det å være utviklingshemmet. Dermed setter man kanskje inn trening og tiltak for å endre denne atferden, uten å forstå at det er snakk om psykiske lidelser, sier Aasan.
Fenomenet er kjent som overskygging.
-Overskygging vil si at alt tillegges utviklingshemningen, enten det gjelder psykiske eller fysiske plager, sier hun.
Med fire nye foredragsfilmer om temaet ønsker hun og NAKU nå å gjøre fagfolk i bedre stand til å oppdage og behandle psykiske lidelser hos utviklingshemmede.
Film 1 og 2 har tittel Psykisk helse og uhelse, og består av foredrag av professor og overlege ved St. Olavs Hospital i Trondheim, Olav M. Linaker.
-De to første filmene handler om nettopp det å klare å tolke om endret atferd hos personer med utviklingshemning skyldes somatisk sykdom, psykiatri, samspillsproblemer, stress eller manglende læring, forteller Aasan.
Film 3 handler om hvorfor utviklingshemmede er mer utsatt for psykiske lidelser enn andre. Filmen består av forelesning ved professor Karl Jacobsen fra psykologisk institutt ved NTNU i Trondheim.
-Forelesningen tar opp hvordan man kan forebygge psykiske vansker hos utviklingshemmede når man har forståelse av kognitiv, emosjonell og psykologisk fungering hos denne gruppen, sier Aasan.
Fjerde og siste film heter "Samarbeid mellom sykehus og kommune". Foreleser her er enhetsleder ved Psykiatrisk innsatsteam ved Nordlandssykehuset, Olav Ose Evensen.
-Denne filmen handler om ansvarsdelingen mellom kommunen og spesialisthelsetjenesten, og om utfordringer i samarbeidet mellom disse, sier Aasan.
Det var ett av poengene, da Fremsam, nettverk for helsefremmende samfunn, arrangerte nettverkssamling om bærekraft og folkehelse.
– Vi vil forske på hvordan deltakerne opplever å komme tilbake til arbeidsstedet sitt med «naturen i ryggsekken», sier Lerstein og Jones
– Spesialisthelsetjenesten var god å ha, da midlene rant ut, og kommunene ikke klarte å prioritere å støtte Recovery Ressursbase
– Det kan demme opp for negativ utvikling, både menneskelig og økonomisk, sier Petter A. Linstad, folkehelsekoordinator i Eidskog kommune.
Ansvarlig redaktør: Ellen Hoxmark
Webredaktør: Ragnhild Krogvig Karlsen
NAPHA er en avdeling i
NTNU Samfunnsforskning AS
Skriv og del:
Vil du skrive en artikkel på Napha.no?