Kommunens kriseteam bør følge opp ungdommene ved å innstille seg på watchful waiting.
Kan fanges opp ved oppfølging
PTSD - betegnelse på kraftige etterreaksjoner på traumatiske opplevelser som rammer mennesker som har vært utsatt for livsfare, vold, ulykker, krigssituasjoner eller lignende.
De som opplevde skyteepisoden på Utøya, kan ha behov for hjelp fra kommunens kriseteam i lang tid fremover.
- Det viktige nå er at den akutte krisehjelpen følges opp, sier Tine Jensen, psykolog og forsker ved Nasjonalt kunnskapssenter for vold og traumatisk stress (NKVTS) til NAPHA.no.
I tråd med internasjonal forskning anbefaler Tine Jensen ved NKVTS at kriseteamene er tilstede lengre. Det kalles også watchfull waiting.
-Watchful waiting vil si at vi ikke bare sitter og venter, men følger aktivt med, sier Tine Jensen.
Kriseteamene i kommunene bør være mer proaktive enn de vanligvis er. Det viser erfaringene etter tsunami-katastrofen i 2005, forteller Jensen.
Etter tsunami-katastrofen var den første krisehjelpen god, mens det for en del glapp i oppfølgingen. Det viste oppsummerte erfaringer studert av forskere ved NKVTS.
- De ringte meg etter tre dager, men det var ingen som ringte meg etter tre uker.
Dette ble det sagt i intervjuene vi gjorde med de berørte i etterkant, forteller Tine Jensen.
150 av ungdommene som opplevde massakren på Utøya fredag, kan de neste ukene ha behov for terapi og behandling for traumer og kraftige psykiske etterreaksjoner, skriver Adresseavisen i dag.
Beregningen er basert på studier samlet av Nasjonalt kunnskapssenter om vold og traumatisk stress i Oslo.
Krisehjelp kan altså være aktuelt i lengre tid.
Tine Jensen anbefaler at de berørte blir aktivt kontaktet og at det deretter gjøres avtale om ny kontakt.
- Da får teamet muligheten til å ringe å sjekke at det går i riktig retning, om ungdommen f.eks. spiser og sover bedre – og hvis det ikke gjør det, eventuelt vise videre til annenlinjetjeneste. Hvis alt virker greit, betyr ikke det at kontakten avsluttes, i stedet spør jeg om jeg kan ringe igjen når det er gått litt tid, sier psykolog Tine Jensen.
Erfaringen viser at de fleste er fornøyd med å bli kontaktet, så kriseteamet trenger ikke være redde for å ringe en gang for mye.
Kan fanges opp ved oppfølging
PTSD - betegnelse på kraftige etterreaksjoner på traumatiske opplevelser som rammer mennesker som har vært utsatt for livsfare, vold, ulykker, krigssituasjoner eller lignende.
Det var ett av poengene, da Fremsam, nettverk for helsefremmende samfunn, arrangerte nettverkssamling om bærekraft og folkehelse.
– Vi vil forske på hvordan deltakerne opplever å komme tilbake til arbeidsstedet sitt med «naturen i ryggsekken», sier Lerstein og Jones
– Spesialisthelsetjenesten var god å ha, da midlene rant ut, og kommunene ikke klarte å prioritere å støtte Recovery Ressursbase
– Det kan demme opp for negativ utvikling, både menneskelig og økonomisk, sier Petter A. Linstad, folkehelsekoordinator i Eidskog kommune.
Ansvarlig redaktør: Ellen Hoxmark
Webredaktør: Ragnhild Krogvig Karlsen
NAPHA er en avdeling i
NTNU Samfunnsforskning AS
Skriv og del:
Vil du skrive en artikkel på Napha.no?