David Skjoldheim forteller om hva som har vært viktig på veien mot bedring.
-For meg har utdanning og arbeid vært det viktigste, for andre kan det være noe annet, sier David Skjoldheim.
Som en av fordragsholderne på Fagforum for psykisk helsearbeid i Bergen i dag fortalte David Skjoldheim sin egen historie. Han snakket om det å komme seg fra alvorlig psykisk lidelse.
Hva setter i gang en bedringsprosess?
-Det mest nøyaktige jeg kan si, er at jeg ikke vet hva som har vært utslagsgivende, men jeg kan trekke frem faktorer som visker ut skillet mellom det som er normalt og det som er sykdom, sier han.
Davids historie er av typen som gir håp.
I 1997 fikk han diagnosen schizofreni, og var syk i mer eller mindre 15 år. Blant annet var han psykotisk i 1,5 år før han fikk hjelp i det hele tatt. I dag tar han vernerpleierutdanning ved Høyskolen i Bergen. Fremtiden ligger åpen med muligheter.
Underveis møtte Skjoldheim en psykolog som forsto hva han hadde behov for. Hun så ham.
-På barne- og ungdomskolen var jeg flink i fag, men dette var noe jeg hadde glemt etter en ungdomstid med rusproblemer og psykisk sykdom. Min behandler rådet meg til å vurdere å begynne på skole igjen.
Dette ble en av nøklene.
-Det var morsomt, fint, noe jeg mestret. Blant annet innså jeg hvor viktig del av identiteten min dette var. Det ga mestringsopplevelse å lykkes med noe, forteller han.
Skjoldheim har lenge spilt i band med andre på Amalie Skrams hus, og musikken er viktig for ham.
-Først og fremst handler det om sosial tilhørighet. Kreativitet er viktig. For andre kan det være enda viktigere enn det har vært for meg, sier han.
Det er viktig å lytte og vise tålmodighet, mener Skjoldheim.
-Jeg møtte en behandler som ga meg noen få og riktige råd som hun spredte dem over tid. For mange velmenende råd kan skape motstand, sier han.
De andre foredragsholderne under Tidsskrift for psykisk helsearbeids Fagforum på Høyskolen i Bergen i dag var Marit Borg, Alain Topor og Anders Johan W. Andersen.
Å komme seg! Nordiske perspektiver - motstand og muligheter var overskriften, og premissene for bedring ble belyst med innlegg og diskusjoner.
Neste nummer av tidsskriftet er forøvrig i sin helhet viet temaet "Recovery – med nordisk blikk".
Det var ett av poengene, da Fremsam, nettverk for helsefremmende samfunn, arrangerte nettverkssamling om bærekraft og folkehelse.
– Vi vil forske på hvordan deltakerne opplever å komme tilbake til arbeidsstedet sitt med «naturen i ryggsekken», sier Lerstein og Jones
– Spesialisthelsetjenesten var god å ha, da midlene rant ut, og kommunene ikke klarte å prioritere å støtte Recovery Ressursbase
– Det kan demme opp for negativ utvikling, både menneskelig og økonomisk, sier Petter A. Linstad, folkehelsekoordinator i Eidskog kommune.
Ansvarlig redaktør: Ellen Hoxmark
Webredaktør: Ragnhild Krogvig Karlsen
NAPHA er en avdeling i
NTNU Samfunnsforskning AS
Skriv og del:
Vil du skrive en artikkel på Napha.no?