Publisert: 09. februar 2012
Supermann
DET UNIKE: -Superterapeuter er opptatte av det unike ved hver klient heller enn det generelle, skriver kommunepsykolog og blogger Birgit Valla. Illustrasjonsfoto: www.colourbox.no.

Superterapeuter

Superterapeuter

-Vi har aldri greid å påvise at metodevalg gjør en forskjell for terapiresultatet. Terapeuten har større betydning, noen er simpelthen supergode, skriver kommunepsykolog Birgit Valla i et nytt blogginnlegg på Psykologforeningens nettside.

I blogginnlegget "Superterapeuter" trekker Valla frem terapeuter hun kjenner som hun mener er spesielt dyktige til å hjelpe mennesker med psykiske vansker.

-Det unike ved hver klient

-Når du spør en superterapeut om hvordan han arbeider med for eksempel angstlidelser, ser han spørrende på deg. Han vil så spørre om du har et spesielt eksempel i tankene, og ber deg komme med utfyllende informasjon om kontekst og omstendigheter. Superterapeuter er opptatte av det unike ved hver klient heller enn det generelle, skriver Valla.

Enorm metode-vekst

Hun viser til at satsingen på å utvikle stadig nye terapimetoder ikke har gitt de store resultatene.

-Siden 60-tallet har antallet terapimetoder vokst fra 60 til 400, og vi kan velge mellom 145 manualiserte behandlingsformer. Til tross for denne enorme innsatsen har man aldri greid å påvise at valg av metode utgjør en forskjell når det kommer til resultater i terapi, skriver hun.

Forsker på terapeutene

I stedet har forskere nå fattet interesse for hva som gjør at enkelte terapeuter oppnår så gode resultater. Blant disse forskerne er Scott Miller og hans kolleger i USA, som har begynt å intervjue terapeutene som oppnår de beste resultatene, for å se hva andre kan lære av dem.

-Det viser seg at de beste terapeutene kan flere måter å skape relasjoner til forskjellige klienter på, enn de gjennomsnittlige eller under gjennomsnittlige, skriver Valla.

Harry Potter og Twilight

De mest suksessrike terapeutene benytter seg ifølge Valla av nyansert og sterkt kontekstualisert kunnskap heller enn generelle regler og kognitive strategier og teorier. En av terapeutene i Norge hun trekker fram som dyktig til dette, er Anne-Kristin Imenes. Imenes jobber mye med barn og unge.

-Både Harry Potter og personer fra Twilight-serien er representert i hennes terapier, som en viktig del av barnas referanserammer, forteller Valla.

BIRGIT VALLA
  • Birgit Valla er kommunepsykolog i Stange kommune i Hedmark.
  • Hun har også fem års erfaring fra spesialisthelsetjenesten.
  • I en fast blogg på Psykologforeningens nettside deler hun sine personlige tanker om hverdagen som kommunepsykolog.
  • Med tillatelse fra Psykologforeningen gjengir napha.no deler av blogginnleggene.
Blogger og psykolog Birgit Valla.

Kommenter:

Mer om

nyheter

Les også

Ingen treff...
Aktuelt
Siste fra Kunnskapsbasen