-Vi som får psykiske helseproblemer er så utrolig forskjellige. Vi trenger forskjellige løsninger, sier Runa Rodahl Øvland.
Programmet FARVE skal gjennom forsøks-, forsknings- og analyseprosjekter øke kunnskapen og bidra med kunnskapsformidling om hvordan målene innen arbeids- og velferdspolitikken kan nås på en bedre måte
Arrangør: NAV (om konferansen)
Etter tre år med alvorlig psykisk lidelse og langtidsopphold på institusjon, skulle Runa Rodahl Øvland, den gang helt i begynnelsen av 20-årene, prøve å bygge opp et nytt liv.
-Det var som å stå på en slagmark. Jeg var "krigstrøtt" og medtatt etter så mange år for å prøve å overleve, forteller hun.
Runa Rodahl Øvland er forteller og kulturarunder. Under FARVE-konferansen, En bedre hverdag i dag, holdt hun foredraget Etterkrigstid - å bygge et nytt liv i ruinene av det gamle.
-Skulle jeg gå tilbake til livet mitt slik det hadde vært? Skulle jeg jevne alt med jorden og starte et helt annet liv enn det jeg noen gang hadde tenkt meg?
Det manglet ikke på folk som ville gi henne "byggetips" i den perioden. Problemet var at alle rådene tok utgangpunkt i at hun burde velge noe trygt, forutsigbar, rutinemessig, overkommelig og enkelt.
-Det jeg så for meg da, virket så UTROLIG kjedelig, sier Rodahl Øvland.
Individuell oppfølging
Mens NAV var opptatt av å få henne i jobb så fort som mulig, var det utdanning hun drømte om. Uten utdanning er det begrenset hvilke jobber du kan velge mellom og dermed vanskelig å finne noe som passer akkurat deg.
-Jeg hadde en ANNEN drøm. Derfor kjempet jeg meg til fire års høyere utdanning under attføring, og dette ble et vendepunkt for meg, forteller Rodahl Øvland.
-Det viktigste arbeidskonsulentene kan gjøre, er å prøve å hjelpe folk til å finne sin egen vei, sier hun.
Møtet med byråkratiet oppleves av mange som en av de største utfordringene. Derfor kan en ledager til møter og søkeprosesser spille en viktig rolle. Dette kan med fordel være noen som kjenner deg, en som vet hvem du er som person, og hvilke evner du har i deg. En som vet mer om deg enn det sykdomshistorien.
-Takket være samarbeidet med en som visste hvem jeg var, fikk jeg levert en gnistrende søknad, og jeg fikk slutt muligheten til å takle min "etterkrigstid" på en måte som passet for meg, forteller Rodahl Øvland.
Hun driver firmaet Runavala, er utdannet faglærer i praktisk-estetiske fag, og har blant annet arbeidet med gatebarn i India og med teater og fortelling både i Norge og India siden 2006.
Programmet FARVE skal gjennom forsøks-, forsknings- og analyseprosjekter øke kunnskapen og bidra med kunnskapsformidling om hvordan målene innen arbeids- og velferdspolitikken kan nås på en bedre måte
Arrangør: NAV (om konferansen)
Det var ett av poengene, da Fremsam, nettverk for helsefremmende samfunn, arrangerte nettverkssamling om bærekraft og folkehelse.
– Vi vil forske på hvordan deltakerne opplever å komme tilbake til arbeidsstedet sitt med «naturen i ryggsekken», sier Lerstein og Jones
– Spesialisthelsetjenesten var god å ha, da midlene rant ut, og kommunene ikke klarte å prioritere å støtte Recovery Ressursbase
– Det kan demme opp for negativ utvikling, både menneskelig og økonomisk, sier Petter A. Linstad, folkehelsekoordinator i Eidskog kommune.
Ansvarlig redaktør: Ellen Hoxmark
Webredaktør: Ragnhild Krogvig Karlsen
NAPHA er en avdeling i
NTNU Samfunnsforskning AS
Skriv og del:
Vil du skrive en artikkel på Napha.no?