Fastlegenes vurdering viser at det har vært en god utvikling ved landets distriktspsykiatriske sentre.
En fersk rapport fra Kunnskapssenteret viser en positiv utvikling, men også klare forbedringsområder for de distrikspsykiatriske sentrene (DPS).
Spørsmålene undersøkelsen bygger på ble sendt til alle landets fastleger tidlig i 2011. Undersøkelsen er også gjennomført tidligere, i 2006 og 2008.
På bakgrunn av undersøkelsen har Kunnskapssenteret vurdert alle DPSene på sju ulike områder:
Av disse områdene er det størst forbedring på området Bemanning siden 2008. Områdene Henvisninger og Ventetid er uforandret, ifølge rapporten.
Svarene fra fastleger i Helse Midt-Norge skiller seg positivt ut fra gjennomsnittet på alle områder. Svarene fra fastleger i Helse Sør-Øst skiller seg negativt ut fra gjennomsnittet på fem av sju områder.
For samtlige DPS var fastlegene mest positive til sentrenes faglige kompetanse. Sentrene skåret dårligst på spørsmål om veiledning av og samarbeid med fastlegene.
-God og fortløpende samhandling mellom fastleger og spesialisthelsetjenesten er av avgjørende betydning for at pasienter med psykiske lidelser får den beste behandling på det riktige nivå til riktig tid. De undersøkelsene som Kunnskapssenteret har gjennomført av fastlegenes vurdering av DPSene er et viktig bidrag i dette arbeidet, uttaler psykiater Petter Ekern ved Vinderen DPS til Kunnskapssenteret sin hjemmeside.
Resultatene er samlet for hvert av de fire regionale helseforetakene, samt for hvert enkelt helseforetak og hvert DPS.
Resultatet sammenliknes også med gjennomsnittsresultatet på de respektive nivåene. Endringer siden undersøkelsen ble gjennomført i 2008 blir også presentert.
-Våre analyser viser at undersøkelsen har tilfredsstillende representativitet, uttaler seniorforsker og prosjektleder Ingeborg Strømseng Sjetne ved Kunnskapssenteret på senterets hjemmesider.
Halvparten av fastlegene som ble kontaktet svarte på spørreskjemaet, som ble sendt ut i første halvår av 2011.
Det var ett av poengene, da Fremsam, nettverk for helsefremmende samfunn, arrangerte nettverkssamling om bærekraft og folkehelse.
– Vi vil forske på hvordan deltakerne opplever å komme tilbake til arbeidsstedet sitt med «naturen i ryggsekken», sier Lerstein og Jones
– Spesialisthelsetjenesten var god å ha, da midlene rant ut, og kommunene ikke klarte å prioritere å støtte Recovery Ressursbase
– Det kan demme opp for negativ utvikling, både menneskelig og økonomisk, sier Petter A. Linstad, folkehelsekoordinator i Eidskog kommune.
Ansvarlig redaktør: Ellen Hoxmark
Webredaktør: Ragnhild Krogvig Karlsen
NAPHA er en avdeling i
NTNU Samfunnsforskning AS
Skriv og del:
Vil du skrive en artikkel på Napha.no?