En ny artikkel i Tidsskrift for psykisk helsearbeid gir tips om bolighjelp til mennesker med alvorlige psykiske lidelser og rusproblemer.
Artikkelen, som kommer i neste utgave av Tidsskrift for Psykisk Helsearbeid, baserer seg på erfaringer fra det treårige prosjektet Min bolig-Mitt Hjem. Spesialisthelsetjenesten samarbeidet med bydeler i Oslo om bosetting av hjemløse mennesker med alvorlige psykiske lidelser og rusproblemer.
Artikkelforfatterne trekker blant annet fram disse faktorene som viktige for å lykkes:
-Det er viktig med tett dialog mellom hjelperne, og det gjelder å være raus, sier artikkelforfatter og programleder for Boligsosialt utviklingsprogram i Asker kommune, Christine Frantzen, til napha.no.
Hun påpeker at mange av brukerne i denne gruppen kan ha vanskeligheter med å forholde seg til mange hjelpere.
En hindring som trekkes frem i artikkelen er at kommunene og spesialisthelsetjenesten må forholde seg til ulike og til dels motstridende krav i lovverket.
-Kommunen får et problem når boligen ikke finnes eller ikke er tilpasset, forklarer Frantzen, og påpeker at lovverket bare gir kommunene ansvar for å medvirke til å skaffe brukerne en varig bolig, og ikke en plikt. Plikten gjelder kun anskaffelse av midlertidig bolig.
-Midlertidig bolig kan gjøre noen av disse brukerne sykere, sier Frantzen.
Dette kommer lett i konflikt med spesialisthelsetjenestens ansvar for forsvarlig behandling.
-Det kan oppstå en konflikt mellom ansatte i spesialisthelsetjenesten og deres oppfatning av hva som kan godtas som "forsvarlig behandling", og kommunens ansatte og deres oppfatning av hva som kan godtas som "godt nok", står det i artikkelen.
Det var ett av poengene, da Fremsam, nettverk for helsefremmende samfunn, arrangerte nettverkssamling om bærekraft og folkehelse.
– Vi vil forske på hvordan deltakerne opplever å komme tilbake til arbeidsstedet sitt med «naturen i ryggsekken», sier Lerstein og Jones
– Spesialisthelsetjenesten var god å ha, da midlene rant ut, og kommunene ikke klarte å prioritere å støtte Recovery Ressursbase
– Det kan demme opp for negativ utvikling, både menneskelig og økonomisk, sier Petter A. Linstad, folkehelsekoordinator i Eidskog kommune.
Ansvarlig redaktør: Ellen Hoxmark
Webredaktør: Ragnhild Krogvig Karlsen
NAPHA er en avdeling i
NTNU Samfunnsforskning AS
Skriv og del:
Vil du skrive en artikkel på Napha.no?