Publisert: 12. februar 2013
Fellesaksjonen for medisinfrie behandlingsforløp i psykiske helsetjenester
FELLES KRAV: Aksjonens hovedkrav er medisinfrie døgnbaserte behandlingsenheter som et reelt og etablert valg tilgjengelig for mennesker i krise. FOTO: Nettsiden til organisasjonen Hvite Ørn.

Fellesaksjon for medisinfrie tilbud

Fellesaksjon for medisinfrie tilbud

Fem brukerorganisasjoner går sammen om å kreve medisinfrie behandlingstilbud innen psykisk helsetjenester i alle landets helseforetak. De vil ha handling nå.

-De som ønsker en legemiddelfri behandling står i dag uten tilgjengelige døgntilbud i psykisk helsevern, skriver de fem organisasjonene Mental Helse, Hvite Ørn, Landsforeningen for Pårørende innen Psykisk helse, Aurora og We Shall Overcome – WSO i en felles uttalelse.

I hele landet

Fellesaksjonens hovedkrav lyder slik:

Det må etableres medisinfrie enheter i alle landets helseforetak. Med medisinfrie tilbud mener vi medisinfrie døgnbaserte behandlingsenheter som et reelt og etablert valg tilgjengelig for mennesker i krise, hvor

  • man ikke blir utsatt for tvangsmedisinering, eller opplever at medisiner påtvinges ved press eller overtalelse.
  • grunnbehandlingen er å få et trygt sted å være, en seng å sove i, regelmessige måltider og mennesker å snakke med.
  • det kan utvikles gode behandlingskulturer for ikke-medikamentell behandling, som kan styrke et fagfelt og fagpersonell med behov for kunnskapsutvikling.

-Handling nå!

Organisasjonene bak aksjonen understreker at medisinfrie behandlingsforløp ikke handler om å være for eller i mot medisiner.

-Det handler om muligheten til å velge den behandlingen du selv har tro på og ønsker, skriver de.

Fellesaksjonen påpeker at lite har skjedd i praksis, til tross for at det er lagt klare politiske føringer på at medisinfrie tilbud skal bygges opp.

-Vi trenger ikke flere utredninger eller mer forskning før det settes i gang med oppbyggingen. Vi krever HANDLING NÅ!, skriver aksjonistene.

Støtter aksjonen

NAPHA-leder Trond Hatling sier at NAPHA støtter opp om aksjonen.

-Dette er et viktig initiativ. Nå får vi håpe at helseforetakene følger opp, sier Hatling.

Også statssekretær i Helse- og omsorgsdepartementet, Kjell Erik Øie, fremhevet under en konferanse sist uke at det å sørge for medikamentfrie tilbud er en av hovedutfordringene på psykisk helsefeltet.

VIL HA MEDISINFRIE TILBUD: Statssekretær i Helse- og omsorgsdepartementet, Kjell Erik Øie.

Kommenter:

Mer om

nyheter

Les også

Ingen treff...
Aktuelt
Siste fra Kunnskapsbasen