Det var seks prosent færre tvangsinnleggelser i psykisk helsevern i 2012 enn i 2011, viser nye tall fra Helsedirektoratet.
En forklaring kan være at det er resultatene av godt lokalt arbeid som nå begynner å vise seg, skriver Helsedirektoratet på sin nettside.
Samtidig understreker direktoratet at det er vanskelig å si sikkert hva nedgangen skyldes, og om den vil fortsette.
Ifølge rapporten «Bruk av tvang i psykisk helsevern for voksne i 2012» ble anslagsvis 5 400 personer tvangsinnlagt til sammen 7 800 ganger i det psykiske helsevernet for voksne i fjor. Korrigert for befolkningsvekst gir dette en nedgang på seks prosent fra 2011, da 5 600 personer ble tvangsinnlagt 8 100 ganger.
Det er stabile og betydelige forskjeller i omfanget av tvangsinnleggelser både mellom og innad i helseregionene, men forskjellen synes å være noe redusert siste år.
Forskjellene vil sannsynligvis både kunne forklares ved forhold som gjelder befolkningens sykelighet og ved praksisforskjeller mellom institusjonene, skriver Helsedirektoratet.
Dette er noen av de øvrige funnene:
Les mer på Helsedirektoratets nettside.
Det var ett av poengene, da Fremsam, nettverk for helsefremmende samfunn, arrangerte nettverkssamling om bærekraft og folkehelse.
– Vi vil forske på hvordan deltakerne opplever å komme tilbake til arbeidsstedet sitt med «naturen i ryggsekken», sier Lerstein og Jones
– Spesialisthelsetjenesten var god å ha, da midlene rant ut, og kommunene ikke klarte å prioritere å støtte Recovery Ressursbase
– Det kan demme opp for negativ utvikling, både menneskelig og økonomisk, sier Petter A. Linstad, folkehelsekoordinator i Eidskog kommune.
Ansvarlig redaktør: Ellen Hoxmark
Webredaktør: Ragnhild Krogvig Karlsen
NAPHA er en avdeling i
NTNU Samfunnsforskning AS
Skriv og del:
Vil du skrive en artikkel på Napha.no?