-Alternativet til tvang er ikke at folk går til grunne, men at de får god behandling. Det sa likestillings- og diskrimineringsombud Sunniva Ørstavik under en debatt om tvang innen psykisk helsevern på Litteraturhuset i Oslo 10. februar.
-Det er ikke tvil om at norsk lovgivning og tvangspraksis er i strid med menneskerettighetene, sier Ørstavik.
Hun viste til at Likestillings- og diskrimineringsombudet (LDO) har gjennomgått norsk tvangslovgivning og praksis.
Ørstavik deltok i en debatt om tvang på Litteraturhuset i Oslo 10. februar, i forbindelse med at det nye heftet «Alternativer til tvang» ble lansert.
Øvrige deltakere var FoU-leder i Erfaringskompetanse og prosjektleder
for publikasjonen "Alternativer til tvang", Helse Dagfinn Bjørgen, samt Liv Skree fra organisasjonen We Shall Overcome (WSO), statssekretær i Helse- og omsorgsdepartementet Astrid Nøklebye Heiberg og psykiater Asgeir Bragason.
-Tvang kan utføres på ytterst forskjellige måter. Det kan utføres med respekt og som omsorg, og det motsatte, mener Asgeir Bragason.
Han mener at bruken av tvang bør betydelig ned i Norge, der rundt 5000 mennesker årlig utsettes for tvang innen psykiatrien. Selv vokste han opp med et familiemedlem med alvorlig psykisk lidelse som ble utsatt for tvang.
-Det at det er så store geografiske variasjoner i tvangsbruk er et argument for at det er mulig å redusere tallet. Vi kan for eksempel komme tidligere til med hjelp, før folk rekker å bli dårlige, understreker han.
Likevel mener Bragason at tvang i noen tilfeller er riktig, og at lov om psykisk helsevern ikke bør endres slik at denne muligheten forsvinner.
-Det er en kjernegruppe innen disse tallene på 5000 der tvangen er nødvendig og en god omsorg, mener Bragason, og utdyper:
-Jeg vil kunne bruke behandlingskriteriet, og kunne legge inn folk som er i ferd med å gå til grunne. Hvis disse pasientene skal få lov til å forkomme, så lurer jeg på om jeg vil finne meg et annet fagfelt å jobbe innenfor, sier psykiateren.
Liv Skree i WSO mener at tvang må forbys helt.
-Det er diskriminering av en gruppe mennesker, og i strid med menneskerettighetene, sier hun.
Skree kan se for seg et samfunn uten tvang.
-Vi må lage alternativer, som er humane og sosiale tilbud. Tipsene er mange, så det er implementeringen som gjenstår, sier hun.
Dagfinn Bjørgen, leder i organisasjonen Mental Helse og ansatt i Erfaringskompetanse, mener kunnskapen brukerne sitter på må tillegges større verdi.
-Jeg har møtt mange mennesker med egenerfaring som har stor kompetanse på hva som kan gjøres for å unngå tvang, sier Bjørgen.
Han mener det ofte skorter på kommunikasjonen mellom brukerne og tjenestene.
Astrid Nøklebye Heiberg, statssekretær i Helse- og omsorgsdepartementet, sier at man må overlate mer myndighet til pasienten selv enn i dag.
-Denne regjeringen vil sette pasienten i sentrum, og det betyr at man skal ha pasienten med på å bestemme hvordan tilbudet blir. Vi må være villige til å ta mer risikable avgjørelser, ved at mer overlates til pasienten, sier Heiberg.
Sunniva Ørstavik mener den største risikoen ligger i å fortsette som i dag.
-Jeg håper at vi i Norge kan eksperimentere mer med å fjerne bruddene på menneskerettighetene. I dag eksperimenterer vi med menneskers helse, hevder hun.
På Litteraturhuset var også Richard Warner, psykiater fra Universitetet i Colorado. Han mener tvang for mennesker med alvorlige psykiske lidelser ikke er nødvendig når behandlingen er god.
Det var ett av poengene, da Fremsam, nettverk for helsefremmende samfunn, arrangerte nettverkssamling om bærekraft og folkehelse.
– Vi vil forske på hvordan deltakerne opplever å komme tilbake til arbeidsstedet sitt med «naturen i ryggsekken», sier Lerstein og Jones
– Spesialisthelsetjenesten var god å ha, da midlene rant ut, og kommunene ikke klarte å prioritere å støtte Recovery Ressursbase
– Det kan demme opp for negativ utvikling, både menneskelig og økonomisk, sier Petter A. Linstad, folkehelsekoordinator i Eidskog kommune.
Ansvarlig redaktør: Ellen Hoxmark
Webredaktør: Ragnhild Krogvig Karlsen
NAPHA er en avdeling i
NTNU Samfunnsforskning AS
Skriv og del:
Vil du skrive en artikkel på Napha.no?