Hvorfor lykkes noen kommuner bedre enn andre med å gi et godt psykisk helsetilbud? Yngve Osbak hos Fylkesmannen i Nordland har skrevet om det.
Yngve Osbak har jobbet i over 15 år hos Fylkesmannen i Nordland med hovedansvar for Opptrappingsplan psykisk helse. Han har erfart hvor viktig det er å ta vare på dem som brenner for oppgavene:
-Ildsjeler, stabilt fagmiljø, brukere som blir hørt og politikere og administrative ledere med genuin interesse for fagfeltet psykisk helse. Det kjennetegner kommunene som har lykkes best i opprettholde et godt psykisk helsetilbud etter at øremerkingen som fulgte med Opptrappingsplanen forsvant, sier han.
Osbak har en mening om hvorfor noen kommuner ikke lykkes:
-Noen fagfolk blir motarbeidet, andre blir satt til alle de tyngste oppgavene. Da holder man bare ut en stund, og i verste fall slutter man, sier Osbak.
Rådet hans er å motivere ildsjelene til å bruke sin kompetanse:
-La de som gløder få bruke kompetansen sin på flere felt i kommunen. La dem få spre kunnskapen, og bruk dem gjerne som veiledere, sier Osbak.
Osbak har deltatt på skrivekurset NAPHA arrangerer i samarbeid med NSFs faggruppe for sykepleiere innen psykisk helse og rus.
-Et viktig mål med kurset er å inspirere folk i fagfeltet til å skrive og dokumentere praksis - og ikke minst få frem interessante tekster, sier kommunikasjonsrådgiver Roald Lund Fleiner og faglig rådgiver Wigdis Helen Sæther i NAPHA, som holder kurset.
-Det har vært nyttig å få tilbakemeldinger. At deltakerne kommer fra forskjellige steder i landet og har ulik bakgrunn gjør det spesielt interessant. Kurset startet med en kritisk gjennomgang i plenum der alle kunne komme med spørsmål til hverandres artikler, tema og fokus, sier Osbak.
Osbak var selv ofte den som "vasket" tekster og redigerte websider, men liker nå å sitte på den andre siden av bordet.
-Tilbakemelding på språk og kommunikasjon har vært veldig lærerikt. Jeg er jo byråkrat, og det merkes på måten jeg ordlegger meg på til vanlig, sier han.
Det var ett av poengene, da Fremsam, nettverk for helsefremmende samfunn, arrangerte nettverkssamling om bærekraft og folkehelse.
– Vi vil forske på hvordan deltakerne opplever å komme tilbake til arbeidsstedet sitt med «naturen i ryggsekken», sier Lerstein og Jones
– Spesialisthelsetjenesten var god å ha, da midlene rant ut, og kommunene ikke klarte å prioritere å støtte Recovery Ressursbase
– Det kan demme opp for negativ utvikling, både menneskelig og økonomisk, sier Petter A. Linstad, folkehelsekoordinator i Eidskog kommune.
Ansvarlig redaktør: Ellen Hoxmark
Webredaktør: Ragnhild Krogvig Karlsen
NAPHA er en avdeling i
NTNU Samfunnsforskning AS
Skriv og del:
Vil du skrive en artikkel på Napha.no?