-En for ensidig satsing på å forebygge og behandle barn og unges psykiske lidelser vil være til liten hjelp for flertallet av dagens befolkning, mener NAPHA-leder Trond Hatling. Han peker på at nesten fire av drøyt fem millioner nordmenn er over 18 år.
Hatling hilser velkommen Folkehelserapporten 2014, som ble presentert av Folkehelseinstituttet 30. juni.
-Det er viktig med kunnskap om hvordan det står til med folkehelsen, også folkehelsen på området psykisk helse, sier han.
Han mener at rapporten viser behovet for å ha et godt forebyggings- og behandlingstilbud for voksne. Ifølge rapporten har 8-10 prosent av den voksne befolkningen i Norge betydelige psykiske plager. 30-50 prosent av de voksne vil få en psykisk lidelse i løpet av livet.
-Nesten fire av landets drøyt fem millioner innbyggere er over 18 år. Det er åpenbart at når det dokumenteres så store utfordringer med de voksnes psykiske helse, vil en for ensidig satsing på å forebygge og behandle barn og unges psykiske lidelser være til liten hjelp for flertallet av dagens befolkning, sier Hatling.
-Det er derfor nødvendig å fortsette utbyggingen av kommunale forebyggings- og behandlingstilbud for de som er voksne i dag, fortsetter han.
Selv om han mener rapporten fra Folkehelseinstituttet er viktig, påpeker han at enkelte sentrale forhold ikke er omtalt.
-Rapporten presenterer ikke tall på hvor mange som får behandling for psykiske lidelser i kommunale tjenester, kun i spesialisthelsetjenesten. I lys av samhandlingsreformen, der kommunene er gitt et langt større ansvar, er dette en stor mangel, mener Hatling.
Han presiserer at mangelen ikke skyldes forfatterne av rapporten, men at en så langt ikke har slike opplysninger lett tilgjengelig.
-Det nasjonale arbeidet for å få dette på plass hilses velkomment, og gjerne med høyere framdrift, sier Hatling.
Det var ett av poengene, da Fremsam, nettverk for helsefremmende samfunn, arrangerte nettverkssamling om bærekraft og folkehelse.
– Vi vil forske på hvordan deltakerne opplever å komme tilbake til arbeidsstedet sitt med «naturen i ryggsekken», sier Lerstein og Jones
– Spesialisthelsetjenesten var god å ha, da midlene rant ut, og kommunene ikke klarte å prioritere å støtte Recovery Ressursbase
– Det kan demme opp for negativ utvikling, både menneskelig og økonomisk, sier Petter A. Linstad, folkehelsekoordinator i Eidskog kommune.
Ansvarlig redaktør: Ellen Hoxmark
Webredaktør: Ragnhild Krogvig Karlsen
NAPHA er en avdeling i
NTNU Samfunnsforskning AS
Skriv og del:
Vil du skrive en artikkel på Napha.no?