Ane Bjøru Fjeldsæter forteller om hvordan hun arbeider som eldrepsykolog og hva som gjør jobben hennes i kommunen så spennende. Hør henne i aktuell episode i Trondheim kommunes podcastserie Store Lille Trondheim.
PSYKOLOG - TEMA ELDRE: I podcastepisoden Eldrepsykolog forteller Ane Bjøru Fjeldsæter om hva hennes oppgaver i stillingen som eldrepsykolog i Trondheim kommune er. Og hvorfor jobben er så spennende. (FOTO: Carl Erik Eriksson, Trondheim kommune).
PSYKOLOG - TEMA ELDRE: I podcastepisoden Eldrepsykolog forteller Ane Bjøru Fjeldsæter om hva hennes oppgaver i stillingen som eldrepsykolog i Trondheim kommune er. Og hvorfor jobben er så spennende. (FOTO: Carl Erik Eriksson, Trondheim kommune).
-En drøftingspartner med psykologblikket, kan komme inn og gi litt starthjelp til andre ansatte i kommunen hvis de står fast. Det blir produktivt, sier Ane Bjøru Fjeldsæter.
Som ansatt i psykologstilling øremerket eldre i Trondheim kommune, er veiledning og kompetanseutvikling for kommunalt ansatte som arbeider med eldre, kanskje den viktigste delen av jobben.
I denne episoden av Trondheim kommunes podcast-serie Store lille Trondheim, publisert i mars 2019, forteller Ane Bjøru Fjeldsæter om hvorfor jobben som eldrepsykolog er så spennende og hva hun gjør for at eldre skal få bedre tjenester og Trondheim bli en bedre by å leve i for eldre. (Du må logge deg på SoundCloud for å høre podcasten).
Drøftingstelefonen hun snakker om, er åpen hver dag mellom 12.30-14.00. Da sitter Ane klar for en faglig prat med omsorgsarbeidere, fysioterapeuter, eller andre kommunalt ansatte som jobber direkte med eldre i kommunen.
-Kanskje er det noen det er litt vanskelig å snakke med, eller en føler en ikke kommer noen vei. Et eksempel kan være fysioterapeuter som skal hjelpe noen å komme seg etter en skade, og kommer borti psykologiske størrelser, som for eksempel sorg over funksjonstapet eller manglende motivasjon for behandling. Da kan jeg bidra som drøftingspartner, sier Ane.
En grunn til at stillingen ble opprettet var kunnskap om at eldre er underrepresentert blant dem som får behandling i enheten. Det er også kjent at mange eldre er overmedisinert og får for lite av annen behandling, og det er behov for kompetanse i arbeidet med bedre psykisk helse for eldre.
Eldrepsykologen jobber også klinisk direkte med målgruppene. 25% av stillingen er viet samtaler med eldre som har ulike livsutfordringer, og deres pårørende.
-Når målgruppen er mennesker i aldersspennet 65 - 100 år, er det klart at bildet er sammensatt. De yngre eldre (rundt 70 år) har ofte og generelt, veldig god livskvalitet, men at vi samfunnet ser på aldring som et forfall, fremmer ikke psykisk helse og livskvalitet hos de som eldes - og det gjør vi jo alle - sier Fjeldsæter.
Vi må gjerne framsnakke snakke det å være eldre. Ungdommen skal ikke ha monopol på å være livsglade og for eksempel, flammende samfunnsdebattanter. Eldre må være en del av mangfoldet, mener hun.
-Jeg liker å være jobbe i kommunen, sier Fjeldsæter.
Hun trekker frem at hun får jobbe med menneskers ulike livsarenaer, så bredt som til å ta for seg hvordan byen kan bli bedre å leve i for eldre.
Men,viktigst er det at hun møter mennesker andre steder en til samtaler på et kontor. I podcast-episoden forteller hun om hvordan et hjemmebesøk kan være avgjørende for å kunne gjøre en god jobb. På besøk hos en som virkelig hadde det tungt og ønsket å avslutte livet, oppdaget hun ressursene som kunne snu situasjonen.
-Dette er utviklende også for meg som fagperson, Ane Bjøru Fjeldsæter.
Hør podcastepisoden Eldrepsykolog, med Ane Bjøru Fjeldsæter. (Du må logge deg på SoundCloud for å høre podcasten)
Det var ett av poengene, da Fremsam, nettverk for helsefremmende samfunn, arrangerte nettverkssamling om bærekraft og folkehelse.
– Vi vil forske på hvordan deltakerne opplever å komme tilbake til arbeidsstedet sitt med «naturen i ryggsekken», sier Lerstein og Jones
– Spesialisthelsetjenesten var god å ha, da midlene rant ut, og kommunene ikke klarte å prioritere å støtte Recovery Ressursbase
– Det kan demme opp for negativ utvikling, både menneskelig og økonomisk, sier Petter A. Linstad, folkehelsekoordinator i Eidskog kommune.
Ansvarlig redaktør: Ellen Hoxmark
Webredaktør: Ragnhild Krogvig Karlsen
NAPHA er en avdeling i
NTNU Samfunnsforskning AS
Skriv og del:
Vil du skrive en artikkel på Napha.no?