Samarbeid mellom Turistforeningen og Sandefjord kommune gir unge med psykisk helse- og rusproblematikk mestringsopplevelser i naturen.
FRISKERE FOKUS: -De snakker plutselig om nytt sitteunderlag i stedet for sykdom, sier leder Bergljot Rosvoll i aktivitetstilbudet Glimt i Sandefjord. Her er Høyfjellsgruppa i Glimt på tur til Grevestein i Kodal i Vestfold. FOTO: Torstein Martin Vik
FRISKERE FOKUS: -De snakker plutselig om nytt sitteunderlag i stedet for sykdom, sier leder Bergljot Rosvoll i aktivitetstilbudet Glimt i Sandefjord. Her er Høyfjellsgruppa i Glimt på tur til Grevestein i Kodal i Vestfold. FOTO: Torstein Martin Vik
-Jeg opplever at Høyfjellsgruppa vår skaper store gevinster, og stor livsendring. Det er et supplement til samtaler, sier Bergljot Rosvoll, avdelingsleder for aktivitetstilbudet Glimt i Sandefjord kommune.
Rosvoll leder et prosjekt i kommunen som handler om å utvikle nye tilbud til de yngre innbyggerne.
-Tidligere var det tre personer under 35 år som var med fast i våre aktivitetstilbud, forteller Rosvoll. Vi hadde for mange gammeldagse tilbud. Kaffe og svele appellerer ikke til de unge, fortsetter hun.
Hun har et mål om at kommunen innen april 2020 har 100 unge deltagere i sine aktivitetstilbud.
-Det er en økning på over 3000 prosent, forteller hun begeistret. Målet er hårete, men hun har god tro på å nå det.
Kommunen har lenge hatt stort fokus på aktivitetstilbud, men manglet noe som appellerte til unge, og de manglet en stabil og solid friluftsgruppe.
-Jeg fikk høre om Energiverket (aktivitetstilbud i Kristiansand kommune, red. anm.) fra min leder, forteller hun.
I 2018 dro åtte ansatte i Sandefjord kommune på besøk til Sørlandet, og kom tilbake med ny inspirasjon og pågangsmot. Planlegging av det som skulle bli Høyfjellsgruppa var i gang.
-Samarbeidet med DNT gir normalisering. Dette er for alle. Det er jo typisk norsk å rusle med matpakke, sier Ljones. Her på tur ved Strandvika på Yxnøy. FOTO: Torstein Martin Vik
-Jeg visste allerede at Lise og Torstein som jobber i Sandefjord kommunen brenner for friluftsliv, og var i dialog med dem. Personlig egnethet og engasjement er sentralt for å bygge et slikt tilbud, sier Rosvoll.
Så tok hun et grep som viste seg å være lurt. Hun koblet på Thore Borg i Sandefjord Turistforening.
-Vårt motto er at «Alle skal med», forteller prosjektleder for DNT tilrettelagt i Vestfold, Thore Borg. Han jobber for at naturen skal være tilgjengelig også for mennesker med funksjonsnedsettelser.
-Vi har allerede kompetanse på tilrettelegging. I Høyfjellsgruppa har vi bare utvidet det litt, forteller Borg.
Han var spent da de sammen med kommunen startet opp turgruppa i november 2018.
-Jeg hadde lite kjennskap til rus og psykiatri, og tenkte hvordan vil dette gå? Men så skjer det at folk nesten blir avhengige av naturen. Etter noen turer vil de bare mer!
Han er veldig stolt av at DNT kan være med på dette, og at de kan være samfunnsnyttige.
-Vi kan i Høyfjellsgruppa være en samarbeidspartner som får folk på beina igjen. I denne gruppa deltar folk som tradisjonelt ikke har brukt naturen, og nå er de på turer på høyt nivå innen friluftsliv. Det er stort, sier Borg.
Thore Borg har troen på at denne typen samarbeid vil øke i årene som kommer. Mange i DNT-systemet ringer og spør hvordan dette fungerer.
-Det er jo en ren vinn-vinn situasjon. DNT har utstyret og kompetanse på naturen. De ansatte i kommunen har kunnskap om rus og psykisk helse. Og deltakerne får det bedre gjennom å være i naturen. Sammen får vi dette til, sier han begeistret.
Torstein Martin Vik og Lise Marit Ljones, begge ansatt i Sandefjord kommune (hun i aktivitetsavdelingen, han i rus- og psykisk helse), driver Høyfjellsgruppa sammen med Borg. Vik forteller at han har lekt med tanken på et sterkere tilbud i naturen i mange år, og at han opplever at brukerne har etterspurt det.
-Etter at vi var på Bragdøya (årlig konferanse om natur og psykisk helse utenfor Kristiansand, red. anm.) fikk vi nye ideer og ny inspirasjon. Det er viktig å ha noen å dele engasjementet for natur med. Lise var med på workshop på konferansen, og nå har vi prøvd ut kokegrop på tur. Det var euforisk stemning da lammelåret var klart, og vi hadde fått fyr bare med egenspikka ved og tennstål, forteller Vik.
Han har stor tro på friluftsliv innen rus- og psykisk helsetilbudene.
-Mitt ønske er at dette er kommet for å bli. Jeg ser harmonien som oppstår i naturen, hva det gjør for folk. Vennskap oppstår i gruppa, jeg ser at folk finner sin greie, at de opplever mestring, forteller Vik.
En liten rast ved Herfjellsbukta ved Ula. FOTO: Torstein Martin Vik
Ljones ser endring hos deltakerne i Høyfjellsgruppa. Hun forteller at mange har levd isolerte liv, og at de nå blir en del av et fellesskap.
-Det er så verdifullt å gjøre noe sammen med andre. Naturen hjelper oss å åpne opp. Himmel, hav, luft, vind, det gjør noe godt med oss mennesker, sier Ljones.
Hun er også opptatt av ringvirkningene et slikt tilbud kan ha:
-Jeg vet at det har skapt ny gnist i familiene rundt deltagerne. Plutselig kjøper de truger til dem, de som tidligere hadde vendt dem ryggen. Det er nydelig, avslutter hun.
Det var ett av poengene, da Fremsam, nettverk for helsefremmende samfunn, arrangerte nettverkssamling om bærekraft og folkehelse.
– Vi vil forske på hvordan deltakerne opplever å komme tilbake til arbeidsstedet sitt med «naturen i ryggsekken», sier Lerstein og Jones
– Spesialisthelsetjenesten var god å ha, da midlene rant ut, og kommunene ikke klarte å prioritere å støtte Recovery Ressursbase
– Det kan demme opp for negativ utvikling, både menneskelig og økonomisk, sier Petter A. Linstad, folkehelsekoordinator i Eidskog kommune.
Ansvarlig redaktør: Ellen Hoxmark
Webredaktør: Ragnhild Krogvig Karlsen
NAPHA er en avdeling i
NTNU Samfunnsforskning AS
Skriv og del:
Vil du skrive en artikkel på Napha.no?