ROPscreen er et nytt intervjuverktøy for å avgjøre om det kan foreligge en psykisk lidelse hos personer med rusmiddelproblemer.
-Verktøyet screener for mange psykiske lidelser, noe som gjør at du ikke trenger mange separate screeningverktøy. Her har du mye i en løsning, sier Tore Willy Lie i NK ROP. FOTO: Frøy Lode Wiig/rop.no
-Verktøyet screener for mange psykiske lidelser, noe som gjør at du ikke trenger mange separate screeningverktøy. Her har du mye i en løsning, sier Tore Willy Lie i NK ROP. FOTO: Frøy Lode Wiig/rop.no
-Det er vanlig at personer med rusmiddelproblemer også har psykiske lidelser, men av ulike årsaker er dette ofte ikke avdekket, sier e-læringskoordinator Tore Willy Lie i Nasjonal kompetansetjeneste for samtidig rusmisbruk og psykisk lidelse (NK ROP).
Derfor har senteret utviklet det intervjubaserte verktøyet ROPscreen.
Verktøyet retter seg mot kommunale hjelpetjenester og spesialisthelsetjenesten, og mot å oppfylle kravet i ROP-retningslinjen om at psykisk helse må kartlegges når en person med rusmiddelproblemer er i kontakt med hjelpeapparatet.
-Verktøyet screener for mange psykiske lidelser, noe som gjør at du ikke trenger mange separate screeningverktøy. Det som kanskje savnes mest i dette intervjuet er screening av personlighetsforstyrrelser, men det kan gjøres med for eksempel screeningverktøyet tilhørende SCID-5-PF, skriver Lie på nettsiden rop.no.
Han mener verktøyet kan øke den faglige kvaliteten på arbeidet i kommunene med å tilpasse tjenester.
-Informasjonen fra intervjuet kan være av betydning for hvordan man forstår og følger opp den enkelte videre. Intervjuet kan også være et viktig vedlegg i henvisninger til spesialisthelsetjenesten, sier Lie.
Det var ett av poengene, da Fremsam, nettverk for helsefremmende samfunn, arrangerte nettverkssamling om bærekraft og folkehelse.
– Vi vil forske på hvordan deltakerne opplever å komme tilbake til arbeidsstedet sitt med «naturen i ryggsekken», sier Lerstein og Jones
– Spesialisthelsetjenesten var god å ha, da midlene rant ut, og kommunene ikke klarte å prioritere å støtte Recovery Ressursbase
– Det kan demme opp for negativ utvikling, både menneskelig og økonomisk, sier Petter A. Linstad, folkehelsekoordinator i Eidskog kommune.
Ansvarlig redaktør: Ellen Hoxmark
Webredaktør: Ragnhild Krogvig Karlsen
NAPHA er en avdeling i
NTNU Samfunnsforskning AS
Skriv og del:
Vil du skrive en artikkel på Napha.no?