En rekke spennende tiltak og tjenester i kommunene skal dokumenteres med Høgskolen i Østfold som veileder.
FREDRIKSTAD (napha.no): Det nasjonale temanettverket om mennesker med psykiske lidelser som har behov for omfattende tjenester, er nå kommet i gang for alvor.
Rundt 30 deltagere, de fleste fra Kommune-Norge, men også fra spesialisthelsetjeneste og fra Mental helse, har vært samlet i Fredrikstad i to dager.
Hensikten med nettverket er å synliggjøre, systematisere, dokumentere og formidle praksisnær kunnskap innenfor tema.
- Å utvikle et kunnskapsgrunnlag for de lokalbaserte tjenestene er et stort og viktig prosjekt, sa dosent Helge Ramsdal fra Høgskolen i Østfold.
- Og da er dette temanettverket et viktig bidrag.
Høgskolens utgangspunkt er at det i de siste åra er utviklet mange hensiktsmessige lokale tilbud rundt om i landet.
Mange av tilbudene er først og fremst forankret i praktiske erfaringer om hva som fungerer. Disse erfaringene forblir ofte godt bevarte hemmeligheter.
- I temanettverket tar vi sikte på å lage et samarbeid mellom fagfolkene som jobber i kommunene og forskere ved Høgskolen, slik at vi kan få beskrevet de erfaringene som er gjort og vurdert om- og hvordan de gode erfaringene kan overføres til andre, sier prosjektleder Gunnar Vold Hansen.
Dokumentasjonen vil etter hvert bli en del av innholdet i NAPHAs kunnskapbase og formidlet i temahefter.
Kommunene som er med i nettverket har med seg tiltak inn i nettverket. Dette kan være tiltak som de allerede har satt i verk eller planlegger å starte.
I Bergen har de gode erfaringer med et bosenter med såkalt medleverturnus, det vil si der de ansatte er på jobb i to døgn sammenhengende før de har fri en uke.
De er nå i ferd med å starte opp et nytt lignende bosenter.
- Vi har gjort gode erfaringer med en slik turnus både utifra et ansatt- og et brukerperspektiv, og vi er spent på om det blir like vellykket i det nye bosentret, sier prosjektleder Inger Johanne Slaatten.
Hun håper nettverket kan bidra til at flere prøver en slik ordning fordi bosenter med medleverturnus er en god måte å bo på for brukerne, bla ved at hverdagen blir mer forutsigbar.
Tron Sørum, seksjonsleder for Virksomhet helse i Tønsberg forteller om et prosjekt som er under planlegging; småhusprosjektet. Dette skal være boliger til 4-6 personer med dobbeltdiagnoser.
De er nå inne i en prosess hvor de skal velge og finne ut hvem som trenger et slikt tilbud mest. Det er også en utfordring å få til en optimal bemanning.
– Det beste er om vi kan få til en heldøgnsbemanning, sier Sørum som har funnet utgangspunktet for tiltaket i Randers i Danmark.
Både Slaatten og Sørum ser på nettverket som en nyttig arena for erfaringsutveksling.
Andre kommuner har eksempler på samarbeidsordninger som fungerer godt i forhold til målgruppen. Det kan også være eksempler på oppsøkende virksomhet, og mange er opptatt av boligspørsmål.
Alle kommunene leverer prosjektbeskrivelser, og Høgskolen vil i fortsettelsen jobbe videre med hver enkelt kommune og hjelpe dem i dokumentasjonsarbeidet.
Neste samling for nettverket blir i månedsskiftet januar/februar.
Ansvarlig redaktør: Ellen Hoxmark
Fagredaktør:
Webredaktører:
Roald Lund Fleiner og Ragnhild Krogvig Karlsen
Prosjektleder webutvikling: ragnhild.karlsen@napha.no
Personvern og informasjonskapsler
NAPHA er en avdeling i NTNU Samfunnsforsking AS
Kontakt oss: kontakt@napha.no, Tlf. +47 48 14 54 34