Publisert: 16. november 2010
Ill.foto: Barn
BARN SOM PÅRØRENDE: - Hvis det er ett barn, som ellers ikke ville blitt sett. Hvis det barnet blir sett, så kan jeg tenke: Det var en mening likevel, sier Ellen Walnum. Illustrasjonsfoto: www.colourbox.no

Hvis ett barn blir sett...

Hvis ett barn blir sett...

Ellen Walnum jobber for at barna til psykisk syke skal bli sett

I denne artikkelen - som er lagt inn i kunnskapsbasen Psykiskhelsearbeid.no - kan du lese at hennes egen mor i mange år var innlagt på Eg psykiatriske sykehus i Kristiansand.

I kortfilmen "Tre møter med Eg" forteller hun om redselen første gang hun skulle besøke sin mor på sykehuset og om måten hun i årene etterpå ble behandlet som pårørende.

- Jeg kan ikke huske en eneste gang at de ansatte hilste på meg, sier hun.

- Jeg fikk mer enn en gang assosiasjonen til fengsel; at mamma var en fange som hadde gjort noe galt.

Taushet

Faren ville skåne henne ved ikke å snakke om moras sykdom.

- Jeg mener at det fikk større konsekvenser for meg enn at mor var syk, sier Ellen Walnum.

Seinere ble hun selv syk og innlagt på samme sykehus. Da kom også redselen for at sønnen skulle oppleve det samme som hun hadde gjort som barn.

Vaktbikkje

I dag er hun ansatt i 20 prosent stilling i BarnsBeste ved Sørlandet sykehus HF. Hun er i tillegg ansatt med samme ansvarsområde i Klinikk for psykisk helse ved samme sykehus.

Der skal hun fungere som vaktbikkje og sørge for at barn blir godt ivaretatt når far eller mor er innlagt eller får behandling.

- Det å oppleve at min erfaring er viktig, at den blir møtt med respekt, har gjort noe med meg som menneske. Det har gjort noe med min selvfølelse, sier Ellen Walnum.

Mening

Hun opplevde sin barndom som fullstendig meningsløs. Nå som hun kan bruke disse erfaringene til å hjelpe andre, opplever hun at det var en mening likevel.

- Hvis det er ett barn, som ellers ikke ville blitt sett. Hvis det barnet blir sett, så kan jeg tenke: Det var en mening likevel. Det var ikke meningsløst, sier Ellen Walnum.

"Tre møter med Eg" er produsert av Mediepartner med Irene Hetlelid Svendsen som regissør og Ivar Teigland som fotograf.

Filmen, som vi har hentet fra Helsefilm.no, anbefales på det sterkeste.

Aktuelt

Problemstillingen denne filmen berører, er i disse dager aktualisert gjennom intervjuet "Mamma er syk i følelsene" på Dagbladet.no.

Der forteller trebarnsmora Elisabeth Heldal om det å være psykisk syk og mor.

Hun har slitt med angst og depresjon siden eldstedatteren ble født for 11 år siden.

God mor

- Selv om man er syk, kan man være en god mor, sier Heldal.

Hun dro på helsestasjonen for å få tips til hvordan hun kunne snakke med datteren om sykdommen. I barnehagen visste de også at hun hadde vært innlagt, og snakket åpent med barna om det.

- Det er flere foreldre enn man tror som sliter psykisk. Alle kjenner noen som har hatt det tungt, men de færreste snakker om det, sier Elisabeth Heldal i intervjuet.

- Å være syk i følelsene er ikke noe å skamme seg over. Man trenger først å skamme seg hvis man ikke søker hjelp. Barna fortjener at man prøver å bli raskt frisk.

Kommenter:

Mer om

nyheter

Les også

Ingen treff...
Aktuelt
Siste fra Kunnskapsbasen