Publisert: 22. februar 2011
En gruppe studenter går og snakker
KONTAKT HJELPER: Vis at du vil lytte. Det kan hjelpe noen ut av psykiske problemer.(Ill.foto:COLOURBOX)

-Vis at du vil lytte!

-Vis at du vil lytte!

Da Indiske Dr.Vijayakumar gjestet ISFiT forrige uke, ga hun råd som kan hjelpe studenter å forebygge depresjon og selvmord.

Alle kan gjøre noe for å forebygge. I forrige uke var studenter fra hele verden samlet i Trondheim under den internasjonale studentfestivalen. Helse var tema for ISFiT 2011  

Studenter sliter psykisk

- Det er viktig at det settes fokus på mental helse, og interessant å høre om det fra to så ulike perspektiver som Norge og India, sier Elise Djupedal, student ved NTNU til NAPHA.no.

I følge den ferske SHOT-undersøkelsen fra Studentsamskibnadene oppgir 14 % av studentene i Norge at de har symptomer på alvorlige psykiske plager. 

 

Forebygging i India

Dr. Lakshmi Vijayakumar er en av Indias store kapasiteter innenfor psykisk helsearbeid. Hun har grunnlagt Sneha India, og var tidligere visepresident for Den Internasjonale Organisasjonen for Forebygging av Selvmord.

- Kommunikasjon og deltakelse er noe av det som virker best forebyggende mot depresjon og selvmord. Alle kan gjøre noe for å hjelpe, sa Vijayakumar.

Ta et initiativ!

Mange ville høre henne 16. februar i Storsalen i Samfunnet i Trondheim. Sammen med Anne Grethe Klunderud fra Mental Helse innledet hun til debatt.

- Vi vet mye om hva som påvirker depresjon og selvmord. Biologiske, økonomiske, genetiske, fyskiske og andre faktorer spiller inn. Mitt poeng er at alle kan rammes av depresjon og at det er midlertidig. Derfor må vi bli mer opptatt av hvordan og når vi vi kan hjelpe, sa Vijayakumar.

Push&Pull

Hun legger vekt på Push&Pull-kreftene. Det er noe som trekker oss inn i depresjon og noe som trekker oss ut av det.

- Et postkort til en som er i faresonen kan være nok til å bidra til kreftene som trekker vedkommende ut av depresjonen, sier Dr. Vijayakumar.

Vanskelig å vite?

Nei, det er ikke vanskelig å se tegnene, mente Vijayakumar. En medstudent som trekker seg tilbake, blir innesluttet, slutter å delta, begynne å drikke mer alkohol eller oppføre seg annerledes.

- Still gjerne et direkte spørsmål, rådet hun.

Press på studenter

I løpet av 10 år har både depresjon og selvmordstall økt sett i globalt perspektiv. I India tar hvert år 2500 studenter livet av seg etter eksamen. Skamfølelse og skuffelse blir for tungt å bære.

- Utdanningssituasjonen i seg selv er en stressfaktor. Jeg beundrer dagens generasjon for dens tilpasningsdyktighet. Samtidig går forandringene raskere og raskere, og presset påå stadig skulle bli bedre øker, sier Dr. Vijayakumar.

Holders of hope

Anne Grethe Kunderud la vekt på at vi kan få andre til å føle seg verdifulle.

- La oss være "Holders of hope". Vi må bry oss om mennesker fordi de er der, ikke fordi de kan gi oss noe, sa hun.

Kommenter:

Mer om

nyheter

Les også

Ingen treff...
Aktuelt
Siste fra Kunnskapsbasen