Publisert: 18. mars 2011
Stig Arne Wara og Eshan foran bilder på utstilling i Sommerstua Treffsted i Trondheim
STILLER UT: Stig Arne Wara og Eshan - to av kunstnerne som bruker malerstue som sosial arena for å skape. Her foran deler av utstillingen i Sommerstua Treffsted, Trondheim (Foto: Ragnhild Krogvig Karlsen)

Sommerstua åpnet kunstutstilling

Sommerstua åpnet kunstutstilling

Noen bruker treffstedets malerstue for få nye tanker, andre bruker penselen for å skjule seg.

Sterke farger, myke linjer Skiftende stemninger møter oss fra et mangfold av bilder på veggene. Vi er på vernissasje i lyse lokaler i Trondheim en fredag ettermiddag.

- Det er første gang vi holder utstilling, sier miljøarbeider Ellen Jørgensen til NAPHA.no

Eksklusivt

Sommerstua Treffsted i Trondheim stiller ut nærmere 70 bilder. Utstillingen skal stå i kun to dager.

De siste to årene har den kunstneriske aktiviteten i Malergruppa ved Sommerstua Treffsted skutt i været. En dag i uken er en kunstnerisk veileder til stede, resten av uka er atelieret åpent på dagtid til bruk for malergruppa.

- Vi startet et samarbeid med billedkunstnere som kommer hit og underviser i én teknikk av gangen. Profesjonell veiledning har inspirert flere til å male og stille ut, sier hun.

-Jeg føler meg fri

Eshan har tre bilder på denne utstillingen, og definerer seg selv som nybegynner. Han har nylig oppdaget hvor mye maleaktiviteten kan gi ham.

-Det er vakkert og spennende. På en måte kommuniserer jeg med et usynlig publikum. Jeg møter ingen hindringer når jeg maler. Da er jeg fri, sier han.

Malerstua er åpen

Kunstmaling er en av flere aktiviteter ved treffstedet og er et lavterskeltilbud. Malegruppemedlemmene gir hverandre pusterom og skaperglede.

-Dette er en måte for meg å fortelle om tanker og følelser på. Det gir innlevelse og nye tanker slipper frem. Kunstnere på ulikt nivå og med ulike roller deltar: brukerne av aktivitetstilbudet, miljøarbeiderne, amatører og profesjonelle.

Gir sosial næring

Stig Arne Wara er skolert billedkunstner med utdanning fra Kunstakademiet i Trondheim. Det er spesielt i oppstartfasen av et nytt maleprosjekt han oppsøker Sommerstua.

-Her får jeg sosial næring. Det er noe jeg savner i det daglige. Her er det en ok atmosfære og det i seg selv virker terapeutisk, sier han.

Er maling og kunstnerisk uttrykk en form for terapi?

-Jeg vet ikke. Det har jeg lurt på i mange år. Jeg kommer i alle fall nærmere noe når jeg maler.

Maler for å skjule seg

Mange maler for å uttrykke og formidle følelser og tanker, men Wara forteller at det er det motsatte han gjør.

-Jeg maler for å skjule følelsene mine. Når jeg maler dekker jeg meg til og for meg blir bildene mitt eget kodespråk, sier kunstneren.

Fellesskap gir næring til nye bilder. Miljøarbeider Elin Jørgensen forteller at dette ikke blir siste utstilling ved Treffstedet.

Kommenter:

Mer om

nyheter

Les også

Ingen treff...
Aktuelt
Siste fra Kunnskapsbasen