Publisert: 25. mars 2011
Bok - Oppvekst med psykiske lidelser hos nære pårørende
LANSERT I DAG: Bok om oppvekst. Tone Svaland Holberg har illustrert omslaget.(FOTO: Gunder Christophersen)

- Aldri for sent å bli reparert

- Aldri for sent å bli reparert

NY BOK: Selv om det er en stor belastning å vokse opp med psykisk syke foreldre, er det mulig å hele skadene.

Dette har psykolog Helge Sølvberg skrevet bok om.

Å vokse opp med en mor eller far som er psykisk syk kan være en stor belastning. Mange sliter med skadene lenge etter at de selv er blitt voksne. En fersk bokutgivelse tar opp nettopp dette temaet.

Oppveksten setter preg

Boken heter Oppvekst med psykiske lidelser hos nære pårørende og er skrevet av Helge A. Sølvberg. I dag blir den lansert i Aktivitetshuset ved DPS Solvang i Kristiansand.

– Min erfaring har vist meg at det aldri er for sent å bli skadet av noe. Samtidig er det aldri for sent å bli reparert. Dette handler mye av denne boken om, sier han i et intervju på hjemmesiden til Sørlandet Sykehus HF.

Psykolog og engasjert i pårørende

Forfatteren av boka er psykolog og har arbeidet ved sykehuset i Kristiansand i en årrekke, men gikk nylig av med pensjon. Sølvberg er blant annet kjent som pådriveren og primus motor for Pårørendesenteret i Kristiansand som åpnet i 2008.

Vil nå ut til studenter og fagfolk

Sølvberg tror ikke det er mulig å lese denne boken uten å måtte gå litt inn i seg selv.

- Det gjelder både fagfolk og studenter som vil sette seg inn i livet til et barn som pårørende, sier han.

Oppvekst med psykiske lidelser hos nære pårørende er skrevet som en lærebok for helse- og sosialutdanningene på universitets- og høyskolenivå. Likevel er formen slik at den skal være tilgjengelig for alle som er interessert i temaet, i følge forlaget Gyldendal.

Prosjekt Andungen

Boken er i stor grad basert på erfaringer som er blitt til i samarbeid mellom Sørlandet Sykehus, Kristiansand kommune, Landsforeningen for Pårørende i Psykiatrien, Forening for Mental Helse og Kristiansand Sanitetsforening.

Samtalegrupper for voksne og barn av psykisk syke er en viktig del av Prosjekt Andungen, som drives av Kristiansand Sanitetsforening.

Samtalene er viktige

– Andre er nok mer opptatt av den individuelle psykoterapien og bruken av medikamenter. Men min røde tråd gjennom boken er at det er i møte med andre mennesker som ser deg at du kan få styrke, sier Sølvberg i intervjuet. 

Forfatter Helge Sølvberg forteller om boka:

Video:Gunder Christophersen, BarnsBeste.

Kommenter:

Mer om

nyheter

Les også

Ingen treff...
Aktuelt
Siste fra Kunnskapsbasen