Nytt skriveprosjekt skal dokumentere brukererfaring
- Vi håper at mennesker som har vært gjennom en alvorlig krise, og som har opplevd bedring og vendepunkt, ønsker å dele det med oss, sier Gunn-Marit Uverud.
Hun inviterer deltakere til å bli med i skriveprosjektet ”Svart gull”.
Det er et opplegg i samarbeid med Erfaringskompetanse.no, som samler inn- og gjør tilgjengelig erfaringer om psykisk helse i en egen kunnskapsbase.
Første gruppe er allerede i gang:
12 personer, som har vært gjennom og opplevd en form for psykisk krise, jobber nå med å feste sine erfaringer til papiret.
Kurset går over tre helger av to dager, under kyndig veiledning av skrivelærer og forfatter Kjersti Wold og traume-bevegelseseterapeut Nina Kihle.
Målet er at deltakerne skal formidle hva det var som bidro til vendepunktet i forhold til deres egen bedrings- og utviklingsprosess.
Initiativtaker og prosjektleder Gunn-Marit Uverud har egenfaring som bruker av psykiske helsetjenester.
Under sin sykdomsperiode savnet hun litteratur fra andre brukere om hva som fungerte bra i forhold til tilfriskning.
I de snart tre årene som har gått siden egen innleggelse og økende tilfriskning, har Uverud hatt samtaler med ulike saksbehandlere i NAV, Distriktspsykiatrisk Sykehus, Fontenehus og ikke minst andre mennesker med erfaringsbakgrunn innen psykisk helsevern.
Gjennom disse samtalene har hun fått forståelse av at en samling av brukererfaringer - med fokus på hva som var vendepunktet og gjorde tilfriskning mulig - vil bli godt mottatt i alle disse miljøene.
- Fokuset vil være å inspirere til økt skaperkraft og livsutfoldelse. Et annet mål er å evaluere selve prosessen og metoden som blir brukt. Det vil jeg gjøre i samarbeid med Høgskolen i Buskerud, sier Uverud.
Hun er for tiden tliknyttet studiet ”Samarbeidsbasert forskning innen psykisk helse” i Drammen.
- Skriveprosjektet vil foregå i Holmestrand og vi håper at historiene kan munne ut i en bok eller bli publisert elektronisk via Erfaringskompetanse.no, forteller Uverud.
Siden prosjektet allerede har nok deltakere til å fylle en til to tilsvarende kurs, arbeides det nå med å skaffe midler til dette.
Prosjektleder Uverud arbeider for tiden med å kunne tilby dette konseptet andre steder i landet.
Det var ett av poengene, da Fremsam, nettverk for helsefremmende samfunn, arrangerte nettverkssamling om bærekraft og folkehelse.
– Vi vil forske på hvordan deltakerne opplever å komme tilbake til arbeidsstedet sitt med «naturen i ryggsekken», sier Lerstein og Jones
– Spesialisthelsetjenesten var god å ha, da midlene rant ut, og kommunene ikke klarte å prioritere å støtte Recovery Ressursbase
– Det kan demme opp for negativ utvikling, både menneskelig og økonomisk, sier Petter A. Linstad, folkehelsekoordinator i Eidskog kommune.
Ansvarlig redaktør: Ellen Hoxmark
Webredaktør: Ragnhild Krogvig Karlsen
NAPHA er en avdeling i
NTNU Samfunnsforskning AS
Skriv og del:
Vil du skrive en artikkel på Napha.no?