Publisert: 12. april 2011
Beate Grimsrud
ROMANFORFATTER: Hovedpersonen i Beate Grimsruds bok lever med en psykisk lidelse.

Beate Grimsrud ble slått av islending

Beate Grimsrud ble slått av islending

Det ble den islandske forfatteren Gyrðir Elíasson som fikk Nordisk Råds Litteraturpris 2011, men Grimsrud lå godt an.

Inntil kl. 12.30 var det mange som spekulerte i om det kom til å bli Beate Grimsrud som skulle få den høythengende litteraturprisen. 

NRK.no fulgte offentliggjøringen av den høythengende litteraturprisen direkte. Vinneren av Nordisk Råds Litteraturpris 2011 ble Gyrðir Elíasson for romanen "Milli trjánna".

I forkant av offentliggjøringen av årets vinner, var Grimsrud storfavoritt. Blant annet fordi hun var nominert av to nasjoner, Norge og Sverige.

Gripende godt om psykisk lidelse

Hovedpersonen i romanen "En dåre fri" lever med en psykisk lidelse. Romanen har fått lysende kritikker etter at den kom ut i høst.

 •  "En dåre fri" provoserer leseren til å reflektere over hva som er friskt og hva som er sykt, hva som ernormalt og hva som er unormalt, hva som er comme il faut og hva som er genuin originalitet, skrev Anne Cathrine Straume, litteraturkritiker i NRK i sin anmeldelse av romanen.

Anne Cathrine Straume mener romanen "En dåre fri" er gripende god.

Bokbloggeren Knirk har, sammen med 11 andre bokbloggere, lest alle de nominerte bøkene. Også hun hadde Grimsrud som sin favoritt.

Gratulerer vinneren

Vi gratulerer prisvinner Gyrðir Elíasson, som også er en forfatter som gir oss innsikt i menneskesinnet på eminient måte. Om ham, skriver Politiken.dk at han er Nordens svar på Carver.

Også Carl Frode Tiller og romanen "Innsirkling 2". var nominert.

"Alle" skriver om psykisk helse

 En av bokbloggerne fra samlesingen av de 13 romanene, mener alle bøkene handler om psykisk helse. Bloggeren har gjort en interessant observasjon, og oppsummerer: 

 • Man må skrive om psykisk helse for å bli nominert. Kanskje er det et tegn på at psykisk helse er på vei ut av tabuland, ellers så blir ikke litteraturen bra nok uten menneskesinnet fingranskes, muligens er det flere som sliter med psyken nå.
 • Les et utdrag fra "En dåre fri"! 

  Dagbladet har publisert et utdrag fra "En dåre fri". Her kan du også lese et intervju med forfatter Beate Grimsrud.

  Kommenter:

  Mer om

  nyheter

  Les også

  Ingen treff...
  Aktuelt
  Siste fra Kunnskapsbasen