Publisert: 20. mai 2011
Rigmor Galtung (t.v) her i rollen som Gro Harlem Brundtland, sammen med leder ved DPS Stjørdal, Ann Inger Leitrø. (947 x 655)
GRO-IMITASJON: Rigmor Galtung (t.v), her i rollen som Gro Harlem Brundtland, forteller leder Ann Inger Leitrø ved Distriktspsykiatrisk senter Stjørdal hvordan hun skal opptre med autoritet overfor sine pasienter. Foto: Roald Lund Fleiner/NAPHA.

Fikk komikerbesøk

Fikk komikerbesøk

-Jeg er komiker, forfatter, vernepleier og skjør i nøtta. Det har jeg papirer på, sier Rigmor Galtung.

Galtung, særlig kjent for sine imitasjoner av Gro Harlem Brundtland, besøkte brukerforeningen Mental Helse på Stjørdal i Nord-Trøndelag 20.mai.

Imiterte Gro

Til stor latter fra en fullsatt sal på Distriktpsykiatrisk Senter kom hun feiende inn utkledd som eks-statsminister Brundtland. Raskt tok hun tak i senterets leder Ann Inger Leitrø, og lærte henne hvordan hun skulle gå som Gro for å utstråle autoritet overfor sine pasienter. Ironien gikk rett hjem hos publikum, som bestod av både pasienter ved senteret og fagfolk.

-Mitt hovedbudskap er at man ikke er sin diagnose, og kan fungere veldig godt tross psykisk sykdom, sier Galtung til napha.no, som får noen ord med henne i en pause.

Les også: -Depresjonene gjør meg til en bedre komiker (Dagbladet)

Har bipolar lidelse

I fjor høst kom Galtung med boka Fullt lys og stummende mørke. Den handler om hennes liv med bipolar lidelse. Nettopp denne boka var grunnen til at hun ble invitert til Mental Helses lokallag på Stjørdal.

-Jeg leste boka i fjor høst. Den var så full av galgenhumor og visdom at jeg tenkte at den dama må vi prøve å få hit til oss, sier leder for Mental Helse Stjørdal, Nina Vesterdal.

-Behandle likeverdig

-Jeg håper at jeg ved å være åpen om mine utfordringer kan bidra til å ufarliggjøre psykisk sykdom. Det er viktig for oss som sliter med psykiske problemer at de rundt oss behandler oss som likeverdige og ser ressursene våre, ikke bare utfordringene, sier Galtung.

Første gang hun besøkte NAV for å søke om attføring for å utdanne seg til vernepleier, møtte hun en uinteressert og tyggegummislafsende saksbehandler.

-Han sa bare at jeg nok ikke ville få noe attføring nei, så frisk som jeg virket. Når jeg er dårlig er jeg så dårlig at jeg ikke hadde turt å komme hit en gang, sa jeg til ham. Jeg ble så sint, og sa at han ikke ante hvordan jeg hadde det. Litt senere fikk jeg en ny saksbehandler som så det som positivt at jeg ville ta tak i livet mitt. To uker etter var søknaden innvilget. Han kalte jeg bare prinsen fra etaten, smiler Galtung.

Mening og glede

Hun mener det i terapi og behandling av psykiske lidelser må bli mer fokus på å gjøre ting som gir mening og glede, og ikke bare samtaleterapi.

-Derfor ble jeg veldig glad da jeg hørte gruppa Placebo spille her i dag, sier Rigmor Galtung, med referanse til en musikkgruppe bestående av pasienter ved senteret.

-90 prosent frisk

Galtung fortalte om hvordan hennes psykiske problemer var blitt trigget av foreldrenes skilsmisse, opplevelsen av ikke å få jobb etter endt teaterutdanning, samlivsbrudd og den påfølgende opplevelsen av ikke å klare å ta seg av sønnen Ludvig.

-Slike opplevelser av tap vil mange få i livet. Men ikke alle blir så syke av det at de må legges inn, sier Galtung, som understreker at hun ikke ville vært sin bipolare lidelse foruten.

-Da ville jeg ikke vært meg, og ikke opplevd livet så sterkt og i alle fasetter slik jeg gjør. 90 prosent av tida er jeg frisk, og har et veldig godt liv, sier Galtung.

-Ikke manisk

Hun mener det er viktig at også psykiatriske pasienter får lov til å ha humørsvingninger uten at alt tolkes som symptomer i forhold til en diagnose.

-Når jeg har lyse dager så er jeg veldig langt oppe, men det betyr ikke at jeg er manisk slik mange fagfolk umiddelbart vil tenke. Det er klart jeg er glad når jeg slipper å være i helvete, og det må jeg få lov til. Jeg husker jeg lagde julegaver til hele familien på én dag da jeg var på institusjon og var i godt humør. Da tenkte jeg at nå må jeg vel passe meg så ikke jeg også får diagnosen ADHD, ler Rigmor Galtung.

UTEN KOSTYME: Rigmor Galtung forteller om sitt liv med bipolar lidelse. Foto: Roald Lund Fleiner/NAPHA.

Kommenter:

Mer om

nyheter

Les også

Ingen treff...
Aktuelt
Siste fra Kunnskapsbasen