Publisert: 06. juni 2011
Fotballspillere
SOSIAL KOMPETANSE:-Lagaktiviteter bygger opp den sosiale kompetansen din, i tillegg til at det er fysisk bra, mener psykolog og klinikksjef ved Stiftelsen Bergensklinikkene, Kari Lossius. Illustrasjonsfoto: www.colourbox.no.

Designer treningsbasert behandling

Designer treningsbasert behandling

Stiftelsen Bergensklinikkene designer i disse dager et nytt behandlingstilbud for rusmiddelavhengige med ADHD, basert på fysisk aktivitet.

-Vi gjør dette i samarbeid med lignende sentre i andre europeiske land, gjennom et nettverk kalt ICASA , forklarer klinikksjef og psykolog Kari Lossius ved Stiftelsen Bergensklinikkene.

-Regulere temperamentet

9.juni skal hun snakke om trening som behandling, under konferansen “Aktiv vei ut av psykiske lidelser og problematisk rusmiddelbruk”.

-Forskning viser at fysisk aktivitet kan være med på å bidra til en bedre utvikling blant personer som har en ADHD-diagnose. Gjennom lagidrett kan de lære blant annet å regulere temperamentet sitt, sier Lossius.

Sosial kompetanse

Hun utdyper:

-I tillegg til at lagaktiviteter som for eksempel fotball er fysisk bra, så bygger det opp den sosiale kompetansen din. Man skal lese et spill, samarbeide med andre, være kjempeengasjert og takle uten å brekke foten på folk, sier hun. Hun mener dette har stor overføringsverdi til dagliglivet.

-I lagidrett må du kontrollere sinnet ditt, du må kunne forstå samspillet i gruppa, du må kunne tilpasse deg andre og samarbeide. Det å kunne være del av et større fellesskap er også kjempeviktig i dagliglivet, påpeker hun.

Les også: Fysisk aktivitet som behandling

Som hos dyrene

Hun trekker en parallell til dyreriket, og hvordan dyrene som små utvikler sosial kompetanse gjennom å lekeslåss.

-Du kan se dette veldig godt på babydyr. Lekeslåssingen er en viktig sosialisering. De biter for eksempel sjelden så hardt at det gjør vondt. Hvis de gjør det får de beskjed. Det er en del av læringen. De får tilbakemelding på hvor grensene går gjennom felles lek, sier hun.

Rask mestring

Mestringsfølelsen mener hun er veldig sentral i forhold til idrett og psykisk helse.

- Idrett gir et endorfinkick som ligner på rus og som er bra, og det er lett å måle fremgang. Dermed får man raskt opplevelse av mestring. Også er det sunt, legger hun til.

-Skyter over mål

Hun mener idrett kan være en fin motvekt til tradisjonell samtaleterapi.

-Innenfor behandling av rusmiddelavhengige og personer med ulike psykiske lidelser, er det ofte en forventning om at pasienten skal nyttiggjøre seg kun samtaleterapi. Men ofte skyter vi langt over mål ved å bruke et språk som er veldig avansert, og vi sjekker ikke alltid ut om pasienten faktisk greier å følge med. Idrett er mer handlingsrettet, og er ofte en enklere vei til mestringsfølelse enn samtaleterapi, mener hun.

Fint å kombinere

Det ideelle mener hun er en kombinasjon av tradisjonelle behandlingsformer og idrett.

-Vår erfaring er at fysisk trening for mange er en viktig behandling i seg selv, eller en meget god kombinasjon med individualterapi eller gruppeterapi, sier Kari Lossius.

TRENINGS-KONFERANSE
TROR PÅ TRENING: Psykolog Kari Lossius

Kommenter:

Mer om

nyheter

Les også

Ingen treff...
Aktuelt
Siste fra Kunnskapsbasen