Publisert: 18. august 2011
Amaliedagene nettside
Haakon Sandøy, leder av arrangementskomiteen til Amaliedagene.

Klart for Amaliedagene

Klart for Amaliedagene

-Blant mange interessante tema er et foredrag om FN-konvensjonen i forhold til formynderi og tvangsbehandling, sier leder av arrangementskomiteen, Haakon Sandøy.

Amaliedagene, som har tatt navnet sitt fra forfatteren Amalie Skram, ble første gang arrangert i 1999.

Stadig større

Arrangementet har gradvis vokst seg større, står det på Amaliedagenes nettside. Tradisjonen tro starter også årets arrangement med Åpningskvelden i Litteraturhuset i Oslo lørdag 20.august. Her kombineres kultur og psykisk helse.

-For oss er åpningskvelden på Litteraturhuset på lørdag et høydepunkt, forteller Haakon Sandøy.

-Formynderi og tvangsbehandling

Mandag og tirsdag er det et mer faglig program.

-Da kommer blant andre den svenske juristen Anna Nilsson, som skal snakke om FN-konvensjonen i forhold til formynderi og tvangsbehandling, sier Sandøy.

Variert program

Han mener dette temaet er høyaktuelt, siden konvensjonen skal behandles i Stortinget.

-Jeg kan også nevne Mette Ellingsdalen fra organisasjonen We Shall Overcome, som skal snakke om rettigheter, og Siv Helen Rydheim. Paneldebatten blir også interessant, tror Sandøy.

Filmer Amaliedagene

Haakon Sandøy er til daglig filmregissør. Han har blant annet laget to filmer om Arnold Juklerød, som heter Til ditt eget beste og Makt og mening.

Amaliedagene har han også sørget for å dokumentere i levende bilder.

-Jeg har filmet fra Amaliedagene helt siden 1999, så vi har et slags filmarkiv som dokumenterer utviklingen, sier Sandøy, som understreker at Amaliedagene har et klart brukerperspektiv.

Brukerperspektiv

-Vi forsøker hele tiden å ha et perspektiv der menneskers egenerfaring fra psykiatrien er i sentrum. Vi har gjort programmet mer kompakt, og kortet ned arrangementet med en dag siden i fjor, for å gjøre det enklere for tilreisende å få til å delta, sier han.

Ønsker fagfolk velkommen

Fagfolk innen psykisk helsearbeid er også en gruppe som arrangementet retter seg mot.

-Vi har prøvd å få med flere som jobber innen psykisk helse, men de har ofte vanskelig for å få fri. Flertallet er mennesker med egenerfaring fra psykiatrien, men jeg håper at også en del fagfolk kommer i år, sier Haakon Sandøy.

  • Napha.no vil være tilstede og dekke Amaliedagene mandag 22.august.
Haakon Sandøy, leder av arrangementskomiteen til Amaliedagene.

Kommenter:

Mer om

nyheter

Les også

Ingen treff...
Aktuelt
Siste fra Kunnskapsbasen