Publisert: 16. september 2011
Pårørende på Solaseminaret: f.v Målfrid, f.h. b.Anne-Grethe Terjesen, Erfaringskonsulent, LPP (bak), Liv Jakobsen, nestleder/sekretær i Mental Helse Sør-Vest (t.h.)
PÅRØRENDE MØTES: Målfrid J. Frahm Jensen, Erfaringsformidler, PsykOpp (t.v), Anne-Grethe Terjesen, Erfaringskonsulent, LPP (bak) og Liv Jakobsen, nestleder/sekretær i Mental Helse Sør-Vest. (Foto: Ragnhild Krogvig Karlsen/NAPHA).

-Sett deg selv på timeplanen!

-Sett deg selv på timeplanen!

Solaseminaret skal gi faglig påfyll til pårørende - en gruppe som i stadig større grad anerkjennes som ressurs.

Med tittelen Sett deg selv på timeplanen åpnet seminaret for pårørende i dag.

Pårørende

Solaseminaeret var smekkfullt, så stor er interessen for arrangementet foregår annethvert år.  

-Dette er et unikt møtested for pårørende, det finnes ingen lignende arenaer, sier Anne-Grethe Terjesen, erfaringskonsulent i LPP.

I norsk helsevesen får pårørende stadig større anerkjennelse som ressurs. Men, det er en ressurs som må forvaltes godt. Også av pårørende selv.

Påfyll

-Det er lett å glemme at vi ikke er som Sareptas krukke - en utømmelig kilde, sa Liv Kleppe i sitt foredrag om å mestre belastninger. .

Hun er daglig leder ved Pårørende Senteret i Stavanger.

-Ord springer ut av stillhet

Psykolog og poet, Helge Torvund, vekket både latter og ettertanke med sitt innledende foredrag om betydningen av det som ligger mellom ordene.  

-Ofte er vi bedre hjelpere når vi kun lytter. Ofte ønsker vi så sterkt å gjøre noe, komme med løsninger, si noe. Tilstedeværelse er viktigere, understreket han.

Dette gjorde inntrykk på salen.

Å være tilstede

-Når vi skal snakke sammen må vi ha som utgangspunkt at vi faktisk ER HER NÅ, sa Helge Torvund.

Vi har laget en kultur som er avhengige av ord - fokuset er enormt på ord, skrift og tale. Stillhet derimot er fraværende.

Men ord springer ut av stillhet, mente Torvund.

-Dette traff meg

-Dette gikk veldig hjem hos meg. Som pårørende kan det kanskje være litt lettere når jeg vet at det kan være positivt å bare sitte stille og lytte, i stedet for å prøve å gjøre, sier Turid Eian, en av deltakerne på seminaret.

 

 

HELGE TORVUND, POET OG PSYKOLOG: -Når vi sitter overfor et menneske som har det vondt, presser ofte ønsket om å gjøre noe seg på. Hva skjer om vi bare lytter?

Kommenter:

Mer om

nyheter

Les også

Ingen treff...
Aktuelt
Siste fra Kunnskapsbasen