-Vi får ikke reell brukermedvirkning før vi sitter og spiser lunsj med fagfolkene, sa brukeraktivist Odd Volden under en lærings- og mestringskonferanse i Oslo 21.september.
21.september ble konferansen "Fag- og erfaringsbasert samarbeid i praksis og forskning" holdt av Nasjonalt Kompetansesenter for læring og mestring (NK LMS) i Oslo.
Brukermedvirkning var hovedtema da NAPHA-ansatt og selvutnevnt brukeraktivist Odd Volden 21.september holdt innlegg under konferansen "Fag- og erfaringsbasert samarbeid i praksis og forskning" i Oslo. Arrangør av konferansen var Nasjonalt Kompetansesenter for læring og mestring (NK LMS).
-Det er viktig å ikke forveksle brukerrollen med en persons identitet. Kanskje er brukeren også ordfører, poengerte Volden.
Han siterte Duncan og Anderssons sju hovedbarrierer som må overvinnes for å få til reell brukermedvirkning:
Volden tok også til orde for sterkere brukerinvolvering i forskningen, og siterte fra boka Medforskning som han selv har vært med på å skrive:
-Vi har gjort en god del skade og mislyktes i forsøket på å få fram viktige forhold ved å forske på mennesker med alvorlig psykisk lidelse. Nå er det på tide å forske sammen med mennesker med slik erfaring.
Volden mener brukermedvirkning også innen forskningen kan bidra til handling for å reformere eksisterende maktstrukturer innen psykisk helsefeltet. Han trekker paralleller til andre gruppers kamp for økt innflytelse, som kvinnebevegelsen.
-For brukerforskningen på psykisk helsefeltet vil det være av spesiell interesse å analysere hvordan kvinnene og kvinneperspektivet fant sin plass i akademia, mener Volden.
Han avsluttet med å lede en paneldiskusjon med tre deltakere, som alle enten er eller har vært ansatt innen helsesektoren i kraft av egne erfaringer med psykiske lidelser.
Noen fordeler med slike ansettelser som ble påpekt i diskusjonen:
Noen utfordringer med å være ansatt med brukererfaring kom også frem:
21.september ble konferansen "Fag- og erfaringsbasert samarbeid i praksis og forskning" holdt av Nasjonalt Kompetansesenter for læring og mestring (NK LMS) i Oslo.
Det var ett av poengene, da Fremsam, nettverk for helsefremmende samfunn, arrangerte nettverkssamling om bærekraft og folkehelse.
– Vi vil forske på hvordan deltakerne opplever å komme tilbake til arbeidsstedet sitt med «naturen i ryggsekken», sier Lerstein og Jones
– Spesialisthelsetjenesten var god å ha, da midlene rant ut, og kommunene ikke klarte å prioritere å støtte Recovery Ressursbase
– Det kan demme opp for negativ utvikling, både menneskelig og økonomisk, sier Petter A. Linstad, folkehelsekoordinator i Eidskog kommune.
Ansvarlig redaktør: Ellen Hoxmark
Webredaktør: Ragnhild Krogvig Karlsen
NAPHA er en avdeling i
NTNU Samfunnsforskning AS
Skriv og del:
Vil du skrive en artikkel på Napha.no?