Endret: 21. oktober 2011
Siren Ese
ÅPENHET: Fullstendig åpenhet om psykisk helsevern, hva det er og hvordan folk kan ta kontakt. Det kan gjøre det psykiske helsearbeidet i kommunene bedre, mener Siren Ese i Høyanger kommune. Foto: Privat.

-Ufarliggjøring og god informasjon viktig

-Ufarliggjøring og god informasjon viktig

Intervjustafetten "Psykisk helsearbeid Norge rundt". Etappe 18: Høyanger kommune.

Navn: Siren Ese

Jobb: Miljøarbeider innen rus og psykiatri, Høyanger kommune

Utfordret av: Annette Bergman, Jølster kommune

Sender stafettpinnen videre til: Ingun Ulvestad, Balestrand kommune

-Skildre kommunen din med tre ord:

-Vått, kaldt og grått, i hvert fall de siste seks månedene. Så om tre uker emigrerer jeg til Gran Canaria for et par uker.

-Hva er det beste med jobben din?

-Det er veldig gode kollegiale forhold her hos psykiatritjenesten i Høyanger. Vi er en flott gruppe, og jeg trives også veldig godt med det faglige. Også det tverrfaglige samarbeidet med NAV fungerer kjempegodt. Det er verdifullt i forhold til å gi brukerne et godt tilbud.

-Og hva er det verste?

-Pendlingen. Jeg bor i Balestrand kommune, og bruker til sammen halvannen time på pendlingen til Høyanger hver dag. Bedre økonomi, gode politiske prioriteringer, alt kan bli bedre så klart. Men jeg har likevel ikke direkte negativ kritikk å komme med.

-Nevn en ting du mener kan gjøre det psykiske helsearbeidet i kommunene bedre:

-Det å ha fullstendig åpenhet om psykisk helsevern, hva det er, hvordan folk kan kontakte oss. Det å opplyse befolkningen mer om hvor de finner tilbudene. Mange sitter med et psykisk problem, men vet ikke hvem i kommunen de skal ringe. Rett og slett offentlig, god informasjonsflyt som ufarliggjør det å ta kontakt. Med flere ansatte med solid fagbakgrunn ville vi også kunne gitt et enda bedre tilbud.

-Nevn et tiltak din kommune er involvert i som du vil framheve?

-Dalestova, som er et lavterskeltilbud på dagtid. Det er et flott hus, der du får lunsj hver dag, og de baker sine egne rundstykker. Der er aktivitetsrom som inneholder veving, sying, malearbeid, strikking, hekling og verksted som er godt utstyrt med maskiner. Snittbesøket er ti personer per dag, noe som er ganske bra i en liten kommune som Høyanger. På Dalestova er det også tilgang på enesamtaler med fagpersoner for de som har behov for det.

-Hva synes du om at NAPHA har lansert kunnskapsbasen www.psykiskhelsearbeid.no?

-Det er nytt for meg. Jeg kjenner ikke til den basen.

-Et annet nettsted du kan anbefale?

-Jeg er mye inne på Helsedirektoratets nettside, legehandboka.no og lommelegen.no.

-Gi terningkast til regjeringens innsats for psykisk helse:

-Terningkast tre. Alle kommuner i dag sliter med økonomien. Regjeringen har bedyret dyrt og hellig at mye av pengene skal gå til psykiatri og rus, men så langt har vel likevel ikke kommunene fått det store løftet. For eksempel ved de større sykehusene i vår region, så ser jeg ingen forbedring i tilbudet innen psykisk helse. Gruppen med brukere øker, men antall ansatte blir ikke større.

-Hva gjør du selv for å ta vare på din psykiske helse?  

-Jeg har et godt sosialt liv med mange gode venner. Favoritten er gode diskusjoner med gode venner over et glass rødvin. Ellers har jeg et veldig godt familieliv med to voksne barn som klarer seg godt. Jeg har vel vært heldig både med valg av mann og med barna. Jeg bor naturskjønt på et bittelite, nedlagt småbruk, som er en perle i Sognefjorden.

-Anbefal en bok, film eller annen god kultur:

-Krim av Jo Nesbø og Gunnar Staalesen. Jeg er vel litt sånn dramaqueen.

Kommenter:

Mer om

nyheter

Les også

Ingen treff...
Aktuelt
Siste fra Kunnskapsbasen