Publisert: 26. oktober 2011
Løvetannbarn
-Dette er et «løvetannbarn», som tross store utfordringer i veldig ung alder ser ut til å ha selvinnsikt, og tro på at livet kan bli bedre, skriver Rigmor Galtung om sitt møte med en 16 år gammel jente. Illustrasjonsfoto: www.colourbox.no.

Møte med et «løvetannbarn»

Møte med et «løvetannbarn»

NAPHA-blogger Rigmor Galtung forteller om et sterkt møte med en ung jente, som har måttet ta mye ansvar både for sin psykisk syke mor og småsøsknene.

-Jeg har holdt mange foredrag for ulike bransjer, og spesielt for folk som jobber i omsorgen. Det er ikke ofte jeg er så heldig å møte ungdommer. Men et møte med ei ung jente, da jeg holdt foredrag på en videregående skole for noen uker siden, åpnet virkelig øynene mine for hvor preget et ungt menneske kan bli av å leve med en kronisk psykisk syk mor.

Slik starter Rigmor Galtungs nye innlegg i NAPHA-bloggen, Møte med et «løvetannbarn».

Kom bort i pausen

Galtung pratet med jenta i en pause.

-I pausen kom hun bort til meg. Stemmen var lysere enn forventet, kroppsholdningen litt lut, som om hun ikke helt turte og «reise seg» ordentlig opp. Min første tanke om at dette var ei jente det ville være vanskelig å nå inn til, forsvant som dugg for sola da hun forsiktig ba om å få snakke litt med meg, skriver Galtung.

-Skal ikke skamme seg

Jenta forteller om sin dårlige samvittighet for ikke å klare å forholde seg til moren, og for dermed å ikke kunne ta seg av småsøsknene.

-En 16-åring skal ikke skamme seg over å ønske seg en ungdomstid, der man kan få utforske verden på egenhånd, være «fri», litt ansvarsløs og selvopptatt, mener Galtung.

-Hjelpeapparatets ansvar

Galtung sier til jenta at det er hjelpeapparatets ansvar, og ikke jentas, å gi moren den hjelpen hun trenger.

-Det lysner i det bleke ansiktet. «Mener du det?» spør hun ivrig. Jepp, av hele mitt hjerte mener jeg det. Hun fortsetter å snakke, mer ivrig og med en ny glød i øynene, skriver Galtung.

ADHD-diagnose

Jenta forteller at hun tidligere har fått diagnosen ADHD:

-«Vet du hva Rigmor. Jeg har bare gått på skolen her i seks uker, og nå får jeg 5 i engelsk i stedet for 2 som jeg hadde før sommeren. Sånn er det med alle karakterene mine. Nå har jeg ro til å konsentrere meg, og jeg tror kanskje ikke jeg har ADHD allikevel.»

-Brukes for hyppig

Galtung mener denne diagnosen brukes for hyppig:

-Som vernepleier tenker jeg at det har hun sikkert rett i. Hun har nok ikke ADHD i det hele tatt. Hun har bare ikke fått mulighet til den roen og freden hun har trengt for å kunne konsentrere seg. Jeg vil påstå at vi har en altfor stor hyppighet av ADHD-diagnoser her i Norge, mener Galtung.

Alles helt

Da pausen nærmer seg slutten, ber jenta Rigmor Galtung om å fortelle de 200 medelevene sine det hun akkurat har betrodd henne.

-I samlingssalen var det så stille at man kunne høre en knappenål falle, og medelevene hennes satt med store øyne og hørte på det jeg kunne fortelle av Heidis historie. Heidi var både deres og min helt da mitt foredrag var ferdig. Slike jenter, det vil gamle Norge ha, avslutter Galtung.

RIGMOR GALTUNG
  • Rigmor Galtung er en norsk komiker og skuespiller
  • Kjent for sine imitasjoner av blant andre Gro Harlem Brundtland
  • Ga i 2010 ut boka «Fullt lys og stummende mørke», hvor hun forteller om sitt liv med en bipolar lidelse
  • Blogger for napha.no hver fjerde uke
  • Fra før blogger også brukeraktivist og faglig rådgiver Odd Volden for napha.no
NAPHA-blogger Rigmor Galtung.

Kommenter:

Mer om

nyheter

Les også

Ingen treff...
Aktuelt
Siste fra Kunnskapsbasen