Publisert: 09. november 2011
Solastranda utenfor Stavanger
FESTIVAL-STEMNING I STAVANGER: Schizofrenidager som bidrar til større forståelse og kunnskap om alvorlig psykisk lidelse.(Foto: Ragnhild Krogvig Karlsen)

Schizofrenidagene åpnet

Schizofrenidagene åpnet

Psykologiske behandlingsformer i en grenseløs tid, er tittelen på årets konferanse i Stavanger. Den vil vise mangfoldet og valgmulighetene.

Det som blir regnet som Europas største tverrfaglige psykiatriske konferanse åpnet i Stavanger Forum i dag.

Det siste innen forskning og behandling

Alle typer fagfolk innen psykisk helsefeltet blir invitert til Schizofrenidagene, som i år bærer tittelen psykologisk behandling i en grenseløs tid. Professorer, psykologer, sykepleier, sosionomer og miljøterapeuter og folk som selv har vært eller er syke deltar.

-Målet vårt er å invitere fagfolk nasjonalt og internasjonalt til stevne om det siste fra forskningsfeltet og de siste innen behandlingsmetodene. Internasjonale størrelser hentes også inn slik at vi får høre om det nyeste som skjer ute. sier Elin Skogen daglig leder i Stiftelsen Psykiatrisk Opplysning.

- I en grenseløs tid

Om årets tema sier hun:

-I dag finnes det et mangfold av behandlingstilnærminger når det gjelder folk som er syke, også for folk med samme diagnose. Vi vil belyse at det går an å velge hva som kan være til beste for den enkelte, sier Skogen.

Foredragene handler om alt fra psykoterapi, til kognitiv terapi til miljøterapi og kunstterapi, for å nevne noe.

-Psykiatrien er blitt mer tilpasset individet, vil jeg påstå, som en meny du kan velge fra, sier Skogen.  

Nest etter oljemessen

I Stavanger er konferansen den nest største etter oljemessen, og setter preg på bybildet i uken arrangementet varer. Foruten det faglige programmet, settes det opp program for publikum. Hoteller og utesteder fylles opp, og nærmere 4000-5000 mennesker er innom foredrag, debatter, kunstutstillinger og annet knyttet til temaet.  

-Så folkelige er vi blitt, at vi går under navnet Schizofreni-festivalen, sa hun i åpningstalen.

Bryter ned fordommer

Arrangørene håper og tror at dette er med på å bryte ned stigma. Det myteomspunnede ved sykdommen Schizofreni er ikke lenger så sterkt, mener Skogen.

-Folk har større forståelse og er ikke lenger så redde for sykdommen lenger. Flere vet at det dreier seg om en forstyrrelse av virkelighetsoppfatningen, at det går an å leve med eller bli bedre.

NAPHA tilstede med stand

På stand i Stavanger Forum viser NAPHA bl.a frem den delen av senterets kompetansehevende virksomhet som er rettet inn mot arbeidet for mennesker med alvorlige psykiske lidelser. Konferansedeltakerne treffer to av NAPHAs  faglige rådgivere, Tove Carstensen og Turid Møller Olsø på NAPHAs stand.

 

Tove Carstensen, faglig rådgiver og Turid Møller Olsø, faglig rådgiver på stand for NAPHA, Schitzofrenidagene 2011

 

ELIN SKOGEN i åpningstalen: - Vi inviterer publikum inn og er blitt så folkelige at vi nå også går under navnet Schizofreni-festivalen! Hun håper dette kan bidra til å bryte ned stigma knyttet til alvorlige psykiske lidelser.(Foto:Tove Carstensen)

Kommenter:

Mer om

nyheter

Les også

Ingen treff...
Aktuelt
Siste fra Kunnskapsbasen