Apellen kommer til psykisk helsetjeneste i kommunene fra Jan Tvedt i Helsedirektoratet.
-Den kommunale beskjedenheten må ikke bli en hindring i møtet med utfordringene samhandlingsreformen byr på. Det er mange som gjør ting som med rette kan løftes frem, sier Jan Tvedt, seniorrådgiver i Avdeling for psykisk helse og rus, Helsedirektoratet.
Da NAPHAs samhandlingskonferanse åpnet i dag, holdt han det første foredraget.
I løpet av konferansen skal noen av spydspissene innenfor samhandlingsprosjekter for mennesker med alvolig psykisk helse løftes frem.
140 deltakere fra de 54 samhandlingsprosjektene, som NAPHA koodinerer på oppdrag fra Helsedirektoratet, er samlet på Gardermoen.
Jan Tvedt la også vekt på at det ikke er noen tvil om kommunenes ansvar for å tilby psykiske helsetjenester til befolkningen.
-I loven står det tydelig beskrevet, ja dette er tungt juridisk formulert, sa Tvedt.
Mange frykter at fokuset vil ligge på somatikk når Samhandlingsreformen trer i kraft – og at midler til å løse de store oppgavene innenfor somatisk helse, vil bli trukket fra arbeidet med psykisk helse i kommunene.
-Hvis dette skjer, må hele fagfeltet psykisk helse holde øynene oppe! sier Tvedt.
Han oppmuntrer til å snakke høyt, engasjere seg ved å skrive avisinnlegg, bruke fagforeningene - rett og slett holde diskusjonen i gang.
Samtidig med at samhandlingsreformen gjennomføres, vil også forpliktelsene kommunene har til å ta vare på folks psykiske helse bli større.
-Det er for eksempel ikke noe spørsmål OM kommunene skal drive behandling, men snarere hva slags behandling de skal gi, sa Tvedt.
Tvedt trakk frem den nasjonale helse- og omsorgsplanen, Prop. 91 L, som er forslag til Stortinget om ny helse- og omsorgslov for kommunene og Lov om folkehelsearbeid som tre viktige referanser for kommunalt psykisk helserarbeid fremover.
Selv om somatisk helse har dannet rammen for samhandlingsreformen, betyr det ikke at ikke samhandling blir vel så viktig for psykisk helsefeltet.
-Reformen skal sørge for å sy sammen bedre helsetjenester til befolkningen. Det betyr at 1. og 2. linjetjenesten må snakke sammen, og at også andre sektorer enn helsesektoren må tenke helse i alt de foretar seg, sa Tvedt.
Ute lå tåken tett på Gardermoen i dag, men konferansen skal bidra til å klare opp om samhandling.
Trond Hatling, leder i NAPHA, ønsket velkommen og oppmuntret konferansedeltakerne til å benytte muligheten til å snakke sammen.
-Å jabbe, som vi sier på trøndersk, er en forutsetning for samhandling i det hele tatt, sa Trond Hatling.
Hatling oppmuntret alle som jobber med samhandlingsprosjekter til å bruke ressursene på NAPHAs nettsider.
Spesielt holdt han frem artikkelen Samhandling nytter som nyttig.
NAPHA.no - her skal prosjektlederne dele informasjon, legge ut statusrapporter og andre dokumenter.
Psykiskhelsearbeid.no publiserer stadig aktuelle artikler om samhandling.
-Om du glemmer alt annet, så husk disse to, sa han.
Det var ett av poengene, da Fremsam, nettverk for helsefremmende samfunn, arrangerte nettverkssamling om bærekraft og folkehelse.
– Vi vil forske på hvordan deltakerne opplever å komme tilbake til arbeidsstedet sitt med «naturen i ryggsekken», sier Lerstein og Jones
– Spesialisthelsetjenesten var god å ha, da midlene rant ut, og kommunene ikke klarte å prioritere å støtte Recovery Ressursbase
– Det kan demme opp for negativ utvikling, både menneskelig og økonomisk, sier Petter A. Linstad, folkehelsekoordinator i Eidskog kommune.
Ansvarlig redaktør: Ellen Hoxmark
Webredaktør: Ragnhild Krogvig Karlsen
NAPHA er en avdeling i
NTNU Samfunnsforskning AS
Skriv og del:
Vil du skrive en artikkel på Napha.no?