Det er et misforhold mellom helse- og sosialpolitiske visjoner om utviklingen av et nytt psykisk helsevern, og det som er hegemonisk kunnskapssyn innen ledende profesjoner i feltet, mener psykologi-professor.
-Ny praksis krever ny kunnskap, og utviklingen av en kunnskapsplattform for psykisk helsearbeid som i større grad legitimerer erfaringskunnskap, bør ha som ambisjon å utfordre denne dominansen, skriver professor i sosialpsykologi, Tor-Johan Ekeland, i sin nylig lanserte artikkel "Ny kunnskap - ny praksis. Et nytt psykisk helsevern".
Artikkelen er skrevet på oppdrag fra Nasjonalt senter for erfaringskompetanse innen psykisk helse. I forbindelse med lanseringen av artikkelen arrangerte senteret 21.november en konferanse på Litteraturhuset i Oslo, kalt "Når livet går i kroppen. Om psykisk helse og kunnskapssyn".
-Vi ser et tydelig behov for å legitimere erfaringskunnskapen, og til det trengs det endringsvilje og samspill. Vi håper debatten kan være med på å skape refleksjon og diskusjon slik at vi sammen kan utvikle et bærekraftig kunnskapssyn for framtida, uttalte daglig leder, Hilde Hem, til erfaringskompetanse.no foran konferansen.
Det var ett av poengene, da Fremsam, nettverk for helsefremmende samfunn, arrangerte nettverkssamling om bærekraft og folkehelse.
– Vi vil forske på hvordan deltakerne opplever å komme tilbake til arbeidsstedet sitt med «naturen i ryggsekken», sier Lerstein og Jones
– Spesialisthelsetjenesten var god å ha, da midlene rant ut, og kommunene ikke klarte å prioritere å støtte Recovery Ressursbase
– Det kan demme opp for negativ utvikling, både menneskelig og økonomisk, sier Petter A. Linstad, folkehelsekoordinator i Eidskog kommune.
Ansvarlig redaktør: Ellen Hoxmark
Webredaktør: Ragnhild Krogvig Karlsen
NAPHA er en avdeling i
NTNU Samfunnsforskning AS
Skriv og del:
Vil du skrive en artikkel på Napha.no?