Publisert: 24. november 2011.   Endret: 21. januar 2016
Hjerne

LETTERE: -Etter at man begynte å se at enkelte mennesker har «feilkoblinger» i hjernen, altså noe man fysisk kan måle, ble det plutselig «lettere» å ha en psykisk lidelse, skriver NAPHA-blogger Rigmor Galtung.

Ønsker mer forskning

Ønsker mer forskning

Det er tross alt 25 prosent av oss nordmenn som får en psykisk lidelse, skriver NAPHA-blogger Rigmor Galtung. Hun ønsker mer forskning på feltet.

-Det er ikke til å komme fra at det er vanskeligere å forske på atferd, enn på somatiske lidelser, skriver NAPHA-blogger Rigmor Galtung i et nytt innlegg.

Somatikk prioritert

Hun viser til at somatikken har vært et prioritert forskningsområde lenge.

-Hjerteproblemer har vært et prioritert forskningsområde i en mannsalder. Det samme gjelder kreft, diabetes og epilepsi. Takk alle høyere makter for det. Forskning fører verden framover, skriver Galtung.

-Ung vitenskap

Men hvordan står det til med psyken, spør hun.

-Psykiatri er en ung vitenskap. Det var først på slutten av 60-tallet man sluttet og lobotomere de sykeste, eller galeste, som man kalte dem den gangen. Man kan vel trygt si at i behandlingen av psykisk syke ble det gjort mange feil, selv om intensjonene var gode, mener Galtung.

-Mer «legitimt»

Hun mener forskning har gjort det litt lettere å ha en psykisk lidelse.

-Etter at man begynte å se at enkelte mennesker har «feilkoblinger» i hjernen, altså noe man fysisk kan måle, ble det plutselig «lettere» å ha en psykisk lidelse. Jeg må dessverre innrømme at det var det for meg også. Jeg har nemlig en slik feilkobling. Da ble det plutselig mer «legitimt» å bli syk, skriver hun.

RIGMOR GALTUNG
NAPHA-blogger Rigmor Galtung.

Kommenter:

Mer om

nyheter

Les også

Ingen treff...
Aktuelt
Siste fra Kunnskapsbasen