Det er tross alt 25 prosent av oss nordmenn som får en psykisk lidelse, skriver NAPHA-blogger Rigmor Galtung. Hun ønsker mer forskning på feltet.
LETTERE: -Etter at man begynte å se at enkelte mennesker har «feilkoblinger» i hjernen, altså noe man fysisk kan måle, ble det plutselig «lettere» å ha en psykisk lidelse, skriver NAPHA-blogger Rigmor Galtung.
LETTERE: -Etter at man begynte å se at enkelte mennesker har «feilkoblinger» i hjernen, altså noe man fysisk kan måle, ble det plutselig «lettere» å ha en psykisk lidelse, skriver NAPHA-blogger Rigmor Galtung.
-Det er ikke til å komme fra at det er vanskeligere å forske på atferd, enn på somatiske lidelser, skriver NAPHA-blogger Rigmor Galtung i et nytt innlegg.
Hun viser til at somatikken har vært et prioritert forskningsområde lenge.
-Hjerteproblemer har vært et prioritert forskningsområde i en mannsalder. Det samme gjelder kreft, diabetes og epilepsi. Takk alle høyere makter for det. Forskning fører verden framover, skriver Galtung.
Men hvordan står det til med psyken, spør hun.
-Psykiatri er en ung vitenskap. Det var først på slutten av 60-tallet man sluttet og lobotomere de sykeste, eller galeste, som man kalte dem den gangen. Man kan vel trygt si at i behandlingen av psykisk syke ble det gjort mange feil, selv om intensjonene var gode, mener Galtung.
Hun mener forskning har gjort det litt lettere å ha en psykisk lidelse.
-Etter at man begynte å se at enkelte mennesker har «feilkoblinger» i hjernen, altså noe man fysisk kan måle, ble det plutselig «lettere» å ha en psykisk lidelse. Jeg må dessverre innrømme at det var det for meg også. Jeg har nemlig en slik feilkobling. Da ble det plutselig mer «legitimt» å bli syk, skriver hun.
Det var ett av poengene, da Fremsam, nettverk for helsefremmende samfunn, arrangerte nettverkssamling om bærekraft og folkehelse.
– Vi vil forske på hvordan deltakerne opplever å komme tilbake til arbeidsstedet sitt med «naturen i ryggsekken», sier Lerstein og Jones
– Spesialisthelsetjenesten var god å ha, da midlene rant ut, og kommunene ikke klarte å prioritere å støtte Recovery Ressursbase
– Det kan demme opp for negativ utvikling, både menneskelig og økonomisk, sier Petter A. Linstad, folkehelsekoordinator i Eidskog kommune.
Ansvarlig redaktør: Ellen Hoxmark
Webredaktør: Ragnhild Krogvig Karlsen
NAPHA er en avdeling i
NTNU Samfunnsforskning AS
Skriv og del:
Vil du skrive en artikkel på Napha.no?