Publisert: 29. november 2011
Konsert/kultur
HOVEDMARKØR:-Slik idretten er hovedmarkøren i det offentlige rom når det er snakk om fysisk helse, må kulturen være hovedmarkøren for vår omgang med eksistensielle, emosjonelle og psykiske gleder og utfordringer, skriver Volden. Illustrasjonsfoto: www.colourbox.no.

Kultur som innfallsport til psykisk helsearbeid

Kultur som innfallsport til psykisk helsearbeid

-Historien viser oss at mange kunstneriske verk av varig verdi er skapt av mennesker som har hatt psykiske utfordringer, skriver NAPHA-blogger Odd Volden.

-Når vi snakker om psykisk helse, snakker vi helst om psykiatri, psykisk lidelse, rus, diagnoser, behandling, institusjoner, vold, selvmord, tvang, politi, paragrafer, stigma og utstøtelse. Dette kan vi ikke være bekjent av.

Helse=fysisk helse

Det skriver Odd Volden i et nytt blogginnlegg, som handler om hvordan man kan  beskrive og begrunne kultur som innfallsport til psykisk helsearbeid.

Volden peker på at helse ofte brukes synonymt med fysisk helse, og at psykisk helse prates lite om.

Medfører tapte liv

Når det prates om psykisk helse, er det problemene som er i fokus, mens det ofte er motsatt med fysisk helse, mener Volden.

-Dette kan vi ikke være bekjent av. Det medfører mange tapte liv. Det påfører enkeltmennesker, familier og nærmiljøer mye unødvendig lidelse. Det påfører samfunnet enorme utgifter, mener Volden.

Kunst som hovedmarkør

Han mener at kunst, kultur og kulturliv har den plastisitet som skal til for å undersøke det mangfoldet av variabler som påvirker vår psykiske helse.

-Slik idretten er hovedmarkøren i det offentlige rom når det er snakk om fysisk helse, må kulturen være hovedmarkøren for vår omgang med eksistensielle, emosjonelle og psykiske gleder og utfordringer, skriver Volden.

Han peker på at mange kunstneriske verk av varig verdi er skapt av mennesker som har hatt psykiske utfordringer.

Siste del i serie

Innlegget er tredje og siste del av Voldens serie "NAPHA-bloggen SPESSIAL"

Les de to foregående innleggene:

NAPHA-blogger Odd Volden.

Kommenter:

Mer om

nyheter

Les også

Ingen treff...
Aktuelt
Siste fra Kunnskapsbasen