Publisert: 13. desember 2011
Minnesmarkering Oslo
ETTER 22. JULI: -De tenker kanskje at andre kan tro at fordi du har en diagnose som paranoid schizofren, så er man automatisk voldelig eller «gal», skriver Rigmor Galtung. FOTO: www.colourbox.no.

Ondskapsfull eller «bare syk»?

Ondskapsfull eller «bare syk»?

-De med en paranoid schizofren diagnose er like rystet som alle andre, og kanskje har mange av dem fått en voldsom ekstrabelastning i tillegg til sykdommen, skriver NAPHA-blogger Rigmor Galtung i et nytt innlegg.

-De aller fleste som har samme diagnose som ABB, ville aldri utført slike handlinger. Like lite som andre uten en diagnose ville gjort, skriver Rigmor Galtung i blogginnlegget Ondskapsfull eller «bare syk»?

-For lettvint

Galtung spør om det var det at Anders Behring Breivik ikke har fått behandling for sin lidelse som har gjort at det gikk så forferdelig galt 22. juli.

-Jeg tror det blir altfor lettvint, og samtidig stigmatiserende for en gruppe mennesker som i utgangspunktet har det vanskelig, skriver hun.

-Like rystet

Galtung mener diagnostiseringen av Breivik er en belastning for andre med samme diagnose.

-De med en paranoid schizofren diagnose er like rystet som alle andre, og kanskje har mange av dem fått en voldsom ekstrabelastning i tillegg til sykdommen. De tenker kanskje at andre kan tro at fordi du har en diagnose som paranoid schizofren, så er man automatisk voldelig eller «gal», skriver Galtung.

Tre spørsmål

Galtung reiser tre spørsmål rundt hva som kan ligge til grunn for terrorhandlingene 22. juli, som hun gir sine svar på:

  • Er det ondskap? JA.
  • Har ideologien noe av skylda? JA.
  • Kan en diagnose rettferdiggjøre denne type handlinger? NEI.

Les hele blogginnlegget til Rigmor Galtung

RIGMOR GALTUNG
  • Galtung blogger for NAPHA.no hver fjerde uke.
NAPHA-blogger Rigmor Galtung.

Kommenter:

Mer om

nyheter

Les også

Ingen treff...
Aktuelt
Siste fra Kunnskapsbasen